Gyógyíthatatlan betegségben szenved egy walesi kisfiú, akinek lebénultak az arcidegei. Isaac Hughes képtelen mosolyogni és a beszéd is nehezen megy neki. Szülei és rocker nagybátyja gyűjtést indított egy alapítványnak, amely a kisfiú baját okozó Möbius-szindróma okait kutatja.

Ritka betegségben szenved az ötéves walesi kisfiú, Isaac Hughes: képtelen az arcmimikára az ún. Möbius-szindróma miatt – írja a Daily Mail. A fiúnak a betegség megbénította az arcizmait, ezért nem tudja használni őket. Nagy-Britanniában mindössze 200 körüli ember szenved ebben a kórban, ami még gyógyíthatatlan is. A fiú képtelen a reflexszerű pislogásra és hároméves koráig még járni sem tudott.

"A szindróma befolyásolja Isaac beszédképességét, ahogy a mosolyát is, és ez számottevő problémákat okoz annak ellenére, hogy ő egy boldog, határozott, szívós gyerek, akinek nem állhat az útjába, hogy elmondjon rendesen egy történetet, mégha nem is tudja kimondani a passzoló szavakat" – mesélte róla édesanyja, Ceridwen Hughes. Most a szülők és a James nevű rockbandában játszó nagybácsi is gyűjtést indított a Moebius Research Trust nevű alapítványnak, hogy felgyorsítsák a betegség kutatását. A gyűjtés azért lényeges, mert még a betegség okait sem térképezte fel az orvostudomány.

A glanrafoni iskolába járó fiúnál nyolchónapos korában diagnosztizálták a ritka betegséget. A fiú helyzete súlyosbodhat, egyes esetekben a hallása és a látása is rámehet a kórra, de a végtaghiány is következménye lehet. A szindróma már a születéskor jelen lehet a gyerekben, és Paul Julius Möbius német neurológusról nevezték el, aki 1888-ban elsőnek leírta létezését.