Egyre több tanulmány mutat rá, hogy nem feltétlen egészséges a diétás üdítő fogyasztása. Most azt derítették ki amerikai kutatók, hogy ha cukormentes üdítővel vegyítjük a töményt, jobban berúgunk. A normál frissítők cukra ugyanis akadályozza az alkohol véráramba kerülését, az édesítők viszont nem.

Újabb csapás érte a cukormentes italok kedvelőit azután, hogy kiderült, ezek is kicsinálják a szív- és érrendszert. Most arra sikerült tudósoknak rájönni, hogy jobban be lehet csípni, ha az ember cukormentes üdítővel mixeli a piát. Értelemszerűen a veszély leginkább az alakjuk miatt diétás üdítőt ivó nőkre leselkedik a Daily Mail cikke szerint.

A kutatók vodkával kevert üdítőkkel kísérleteztek, ennek során jutottak a megállapításra, hogy a cukros frissítők bekeverésével tovább kitart az ember józansága. Ugyanez áll a boltilag mixelt kombókra (pl. whisky-kólákra, vodka-narancsokra), amiknél szintén cukros üdítő alkotja az alapot. Sőt, ezek fogyasztása után a szakértők szerint sokan ugyanúgy beülnek a volán mögé is.

Miért rúgunk be jobban?

Egy amerikai tudóscsapat 16 nőn és férfin végezte el a kutatást, háromszor hívták be őket a laborba. Első alkalommal vodkát kaptak valami normális, átlagos, cukros, citrusízű üdítővel vegyítve. A másodikban a vodkát diétás frissítővel keverték össze, végül pedig alacsony alkoholtartalmú soft drinket itattak velük. Minden kísérlet után megszondáztatták őket, lemérték a reakcióidejüket, majd megkérdezték, mennyire részegek, tudnának-e vezetni.

A kutatást végző kentucky-i Cecile Marczinski elmondta, hogy magasabb alkoholszintet mértek az alanyok leheletében, miután a cukormentes verziót itták. "Az alanyok nem voltak tudatában a különbségnek, amint változó szubjektív értékeléseket mértünk, úgy, mint a részegség érzését, gyengeséget és a vezetési hajlandóságot" – mondta Marczinski. Ettől függetlenül az objektív mutatók szerint van különbség. Ennek oka, hogy a cukor lassítja az alkohol véráramba jutását, az édesítőszerek viszont nem tesznek ilyet.