A norvég mészáros továbbra is elégedetlen azzal, ahogy a börtönében tartják. Most azt fájlalja, hogy semmilyen lehetősége sincs az önkifejezésre, és nagyon egyedül érzi magát. Ügyvédje szerint a bíróság így akarja öngyilkosságba hajszolni, bosszúból.

Mit csinált?

Breivik azért van börtönben, mert 2011. július 22-én a norvég munkáspárt Utøya szigetén tartott, multikulturális rendezvényén lelőtt 69 embert, főleg tizenéveseket. Előtte Oslóban robbantott egy kormányépület előtt, a támadásban nyolcan haltak meg.

Anders Behring Breivik, a 77 embert meggyilkoló norvég férfi huszonegy éves börtönbüntetését tölti, amelyet igyekszik a lehető legkényelmesebbé tenni magának. Így hát a múltkori , börtönvezetésnek címzett levele után - amelyben például a hideg kávéra panaszkodik - most a kormánynak is levelet írt - a címzettek közt van Grete Faremo igazságügyminiszter és a börtön főigazgatója, Knut Bjarkeid is -, hogy szóvá tegye, ami a szívét nyomja: kínozzák (pedig nem is pszichiátriára került).

Ügyvédje, Tord Jordet szerint Breivik konkrétan azt sérelmezi, hogy már jó ideje elkülönítik rabtársaitól, ezt pedig túlzásnak érzi. (A Local értesülései szerint a 33 éves férfit biztonsági okokból zárták egyszemélyes cellába, amelynek külön kis udvara is van, úgyhogy még a napi egy órányi testmozgás közben sem találkozhat másokkal.)

További problémái: nem sok mindent csinálhat, rendszeresen megmotozzák, és szinte semmilyen módja nincs az önkifejezésre, márpedig ez az ügyvéd szerint ellentmond annak a norvég törvénynek, amely szerint nem lehet kínozni a rabokat. „Akármilyen bűncselekményt követett el valaki, akkor sem lehet ok nélkül megalázóan bánni vele. [...] A bebörtönzéssel kapcsolatos törvények mindenkire vonatkoznak" - mondta el Jordet.

Pusztába kiáltott szó

Az ügyvéd szerint a tavaly novemberi levél nem ért sokat, noha Breivik a kevés vaj és a langyos kávé mellett már akkor is szóvá tette, hogy sokszor motozzák, viszont egyedül érzi magát. „Feltételezéseink szerint az intézkedések hátterében a bosszú szándéka áll, és az, hogy ügyfelemet a fogvatartási körülmények öngyilkosságba hajszolják."

A norvég igazságügy-minisztérium szerint a börtönben lévőket is megilleti a panasztevés joga, de ennél bővebben nem akarták kommentálni a dolgot. A börtönigazgató szabadságon van, nem tudták elérni. Mindenesetre a férfi a kiszabható leghosszabb büntetést kapta, amelyet rendszeresen meghosszabbíthatnak, akár élete végéig is, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyes a társadalomra. Szóval van ideje levelezni.