Szakmai alapon tanulmányoztuk a problémát, miért is lett akkora celeb Magyarországon az újszülött, egy idieg szopósztrájkot hirdető elefánt. Kutatásunk öt kulcsfaktort talált: egy állatkerti állat akkor válik sztárrá, ha extrémen cuki, rossz a kapcsolata szüleivel, testhibája van, különleges képességekkel rendelkezik vagy német.

Egy ország figyelte lélegzetét visszafojtva, ahogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben született elefántbébi szörnyű kálváriát él át. Az apa Assam és az anya Angele utóda Valentin-napon, február 14-én született meg 75 kilogrammos súllyal és 85 centiméteres magassággal. Budapesten ötven éve nem született elefánt, így nagy volt az öröm Hanga Zoltánéknál.

Ezután hamar beütött a krízis, ugyanis az indiai elefánt borjának záros határidőn belül el kell kezdenie szopni, különben csökkennek a túlélési esélyei. Az újszülött azonban nem akart rákapni az emlőre, lefejt tejjel kellett táplálni. Aztán egy újabb nap elteltével végre szopni kezdett, majd még egy nappal később jött a hír, emészt is. "Az ormányos apróság nagyokat evett, majd anyatejtől maszatos pofival nyugodtan aludt. Az elefántbébi emésztése is rendben van, az elfogyasztott anyatej a megfelelő módon távozik is" – közölte az Állatkert, ami azóta a lent látható videót is közzétette a Facebookon.

Ritkán szokott ekkora sztárrá válni egy állatkerti állat Magyarországon, gyakran csak az öt perc hírnevet kapják meg valamelyik kereskedelmi tévé híradójának legvégén. Ezért összeszedtük azt az öt tulajdonságot vagy történést, ami egy fogságban élő állatot celebbé tehet.

Extrém cukiság

A budapesti kiselefánt egyértelműen a magas cukiságfaktor miatt került be a híradásokba, bár nagyon fontos szerepe volt ebben a kettes pontnak, azaz az elárvultságnak vagy helytelen szülő-gyermek kapcsolatnak is. A cukiságfaktor amúgy nagyrészt a puhán, bolyhosan és kicsin megszülető állatok esetében okozhat hírcunamit (pl. kisoroszlán, kisnyúl, kisfóka).

Árvaság vagy szülői nemtörődömség

Kissé ebbe a kategóriába is sorolható a szopást ideig-óráig megtagadó elefántbébi, de a kategória klasszikusa egyértelműen Knut, a jegesmedvebébi. Knut 2006 végén született a berlini állatkertben, ahol anyja eltaszította magától. Az egyik gondozó saját 2008-as haláláig nevelte az elárvult bocsot. Knut végül korai halált halt: 2011-ben látogatók hada előtt pusztult el görcsök közepette. Azóta szobrot is kapott.

Testhiba

Heidi, a kancsal oposszum kiváló példáját mutatta annak, hogy a testi fogyatékosság remek alapot teremthet a sztárrá váláshoz. Heidi igen kövéren és igen kancsalítva érkezett a lipcsei állatkertbe. 2008-ban született a kis állat, ami annyit zabált, hogy a szeme mögött is felgyűlt a zsír, emiatt ferdült el a tekintete. Heidit a kor vitte el végül 2011-ben.

Különleges képességek

Egyes állatok természetfeletti képességeket kaptak teremtőjüktől, ami ezért celeblénnyé változtatta őket. Ez jutott osztályrészül Paulnak, a polipnak is. A fejlábú állat 2008-ban született, és már abban az évben arra használták adottságait, hogy a foci-Eb eredményeit megjósoltassák vele. Paul elé raktak két osztrigával töltött dobozt, és amelyikből kihalászta az élelmet, annak a csapatnak kellett másnap nyernie. Az Eb-n ez hatból ötször jött be, a 2010-es vb-n viszont csont nélkül, így ekkor vált igazi sztárrá a polip. Az oberhauseni akvárium büszkesége még a világbajnokság évében, októberben adta be a kulcsot, a focilegenda Diego Maradona legnagyobb örömére.

Németnek lenni

Így összesítve az a durva végkövetkeztetés kezd kibontakozni, hogy a legtutibb recept egy sztárságra ácsingózó állat számára, ha egy németországi állatkertbe kerül, és persze ott hal meg tragikus hirtelenséggel és nagy csinnadrattával.