Három év elteltével talán véget érnek az afgán Aisha Mohammadzai szenvedései, akinek az orrát és a fülét felbőszült férje levágta. Az Egyesült Államokba menekült, most 22 éves lány az eset után műorral élt, de egy hosszadalmas orvosi eljárás végére sikerült új szöveteket növesztenie, amelyekből új orrot és fület alakítottak ki neki.

“Minden nap bántalmazott a férjem és a családja. Mentálisan és fizikálisan is. Aztán egy nap annyira elviselhetetlen lett, hogy elmenekültem. Útközben elkaptak, és öt hónapra börtönbe zártak. Amikor kiengedtek, akkor a bíró visszaküldött a férjemhez. Aznap este kivittek a hegyekbe. Megkötözték a kezeimet és a lábaimat. Azt mondták, az lesz a büntetésem, hogy leváják az orromat és a füleimet. És nekiláttak” – mondta Aisha Mohammadzai, ismertebb nevén Bibi Aisha az amerikai ITV Daybreak című műsorában, ahol először beszélt kamerák előtt arról, hogy 2010-ben megcsonkították.

“Amikor levágták az orrom és a füleim, elájultam. Az éjszaka közepén ébredtem arra, hogy úgy éreztem, hideg víz van az orromban. Kinyitottam a szemem, de nem láttam semmit a vértől” – mondta Bibi Aisha a CNN-nek. Ezután el tudott kúszni a nagyapja házáig, aki elintézte, hogy egy amerikai nővédő szervezet befogadja a lányt, teljes titokban.

A most 22 éves nő végül el tudott menekülni Afganisztánból, az Egyesült Államokba jutott, közben pedig a Time címlapján szerepelt, egy személyben szimbolizálva az afgán nők nehéz helyzetének minden aspektusát.

Az Egyesült Államokban sem lett viszont sokkal jobb a sora, a lány, aki sosem ünnepelte a születésnapját, sosem járt iskolába, elkezdte magát rosszul érezni az országban, ahol mindenki törődött vele, fizették az iskoláztatását. Rohamok törtek rá, az egyik ilyen roham során a fejét a földhöz csapkodta, tépte a haját, harpadálta az ujjat – írja az Oslo Times .

Végül nagyjából másfél évvel ezelőtt egy marylandi afgán család befogadta, ahol nagyon jó barátságot kötött a család 15 éves lányával, most úgy tűnik, hogy minden rendben van vele.

Közben a bethesdai katonai kórházban elkezdték a levágott testrészei rekonstrukcióját. Egy darabig műorral élt, de az volt a cél, hogy természetes orrot kapjon a lány.

Az eljárás elég összetett volt, és még mindig nem ért véget, de már a célegyenesben van. Először szilikont injekcióztak a lány homlokába, hogy felduzzadjon a bőr. Így érték el szép lassan, hogy nőjön annyi bőrszövet a lány homlokán, amivel aztán be lehet borítani az orrát. Közben az alkarjából is kivettek szöveteket, hogy az orr belső és alsó részét ki tudják alakítani.

Jelenleg a lány homlokát hegek borítják, az orra sem vette még fel a végleges formáját, nagyon meg van még egyelőre duzzadva, de már csak idő kérdése, hogy begyógyuljanak a sebek, és a megkínzott lánynak újra saját orra legyen.