Egy brit nő nagyon szeretett volna családot és gyereket, de meddő volt, így a testvéreihez fordult segítségért. Húgától petesejtet kapott, aki így betartotta korábbi ígéretét, nővére pedig kihordta a gyereket.

A 31 éves Katy Slade nagyon szeretett volna gyereket, de egy genetikai elváltozás miatt szaporítószervek nélkül jött világra – írja az SWNS. A férjével eleinte örökbefogadáson gondolkoztak, majd 2010-ben úgy döntöttek, hogy mesterséges megtermékenyítéssel lesz gyerekük, ekkor siettek Katy Slade segítségére a testvérei.

“Ha nem lennének a testvéreim, akkor nem lenne gyerekünk. Ez a legszebb ajándék, amit valaha kaptam, nagyon szeretem őket ezért. Mindig is tudtam, hogy egyszer anya akarok lenni, csak az volt a kérdés, hogyan” – mondta Katy Slade a lapnak.

A megoldáshoz szükség volt a nő húgára, a 27 éves Lucy Marksra, valamint a 35 éves nővérére, Jamie Allanre is. A húgától kapta a petesejtet, a nővére pedig azt vállalta, hogy kihordja a gyereket, aki végül egy kislány lett, és a Beatrix nevet kapta. A gyereknek így tulajdonképpen három anyja van, akik közül ketten egyben a nagynénjei is.

Katy Slade régóta tudta már, hogy nem lehet anya, amikor kamaszkorában nem jött meg a menstruációja, akkor derült ki a dolog. Akkor könnyek között megígérte neki a húga, hogy ha eljön az ideje, és vele minden rendben lesz, akkor ad majd neki petesejtet, hogy saját gyereke lehessen. Lucy Marks betartotta a gyerekkori ígéretet, és valóban adott egy petesejtet a nővérének, de a gyerek kihordását nem akarta vállalni.

“Elsírtam magam, amikor Lucy azt mondta, hogy még mindig kész petesejtet adni. Ez azt jelentette, hogy a gyerek genetikailag hozzám és a férjemhez lesz köthető. De tudtuk, hogy nem hordhatja ki ő a gyereket, mert túlságosan úgy érezné, hogy a sajátja a gyerek, ha kihordja. Van egy barátja, de nincs saját gyereke, és nagyon nehéz lett volna neki, ha az első terhességéből született gyereket nekem kellett volna adnia” – mondta Katy Slade.

Ekkor elkezdtek béranyák után nézni, de viszonylag gyorsan kiábrándultak a keresgélésben, mert sok olyan sztorit hallottak, amik úgy végződtek, hogy a béranyák végül meg akarták tartani maguknak a gyereket. Végül, amikor Katy Slade férje, David beszélgetett egyik este a felesége nővérével, akkor a nővér dobta be, hogy ő tulajdonképpen szívesen lenne béranya.

Azzal indokolta a döntését, hogy neki már van három gyereke, úgy érzi, teljes a családja, több gyereket nem szeretne, így készen áll arra, hogy kihordja valaki más gyerekét. Ezután következett a dolog bürokratikus része, mindhárom résztvevőnek teszteknek kellett alávetnie magát, a testvéreket pedig hormonkezelésben részesítették, Lucyt azért, hogy több petesejtet termeljen, Jamie-t pedig azért, hogy a méhe készen álljon egy embrió befogadására. Végül 2011 becemberében megtörtént a sikeres fogantatás, csupán a második próbálkozásra. A kislány tavaly szeptember 1-jén született meg, épen és egészségesen.

“Amikor először a kezemben tartottam, Lucyra, Jamie-re és Davidre nézett. Hihetetlen érzés volt, hogy mindenki segített abban, hogy Beatrix a világra jöhessen” – mondta Katy Slade a szülés utáni pillanatokról.

A testvérek elmondták, nagyon figyeltek arra, hogy végig unokahúgukként tekintsenek a kislányra, különösen a béranyaságot vállaló nővér. “Örömmel hordtam ki a gyereket. A terhesség teljesen normális volt, mint a többi terhességem, a szülés is gond nélkül zajlott, Katy, David és az anyám is ott volt velünk a szobában. Természetesen, az elejétől kezdve tudtam, hogy nem az enyém a gyerek, és arra fókuszáltam, hogy mindig unokahúgomként tekintsek rá” – mondta a nővér.