Ritka vesebetegsége miatt az is csoda, hogy él egy brit kisfiú. Ahhoz, hogy normális élete legyen, új vesére volt szüksége, amit a szülei biztosíthattak. A donorkérdés kemény vitát szült köztük, amit a feleség anyja zárt rövidre az ötlettel: dobjanak fel egy érmét, döntsön a vakszerencse.

A négyéves angol Adam Younis veleszületett nephrosis szindrómában szenvedett, ami gyakorlatilag a vese rossz működését jelenti, magyarán nem végzi kellőképpen a kiválasztást, emiatt sok fehérje kiürülhet a betegből. A lényeg, hogy a fiúnak minél gyorsabban veseátültetésre volt szüksége, amit mindkét szülő önként vállalt, sőt szinte megharcoltak érte – írja a Daily Mail.

Adam egyik veséjét még kilenc hónaposan el kellett távolítani, az orvosok akkor azt mondták, 18 hónapnál nem élhet tovább a táplálkozásra is alig képes gyerek. Egy éve azonban túlesett a sorsfordító műtéten, tavaly szeptemberre pedig olyan jól lett, hogy már iskolába is jár.

A birminghami Muntzair Younis és felesége Kiran érmét dobtak fel, hogy eldöntsék, melyikük feküdjön kés alá a fiukért. Muntzair a fejet választotta, feleségének az írás maradt, az érme pedig a fejét mutatta leesés után. A műtétet 2011 decemberében végezték el.

Az anyós ötlete

Amikor az orvosok kijelentették, hogy mindkét szülő alkalmas donornak, Kiran szerint egyszerre mozdultak a lehetőségre. "Azért akartam megmenteni, mert én hordoztam őt kilenc hónapig, és én szültem meg. De a férjem is megmentő akart lenni, mivel még az éttermi munkáját is feladta, hogy gondoskodjon róla" – mondta a nő a lapnak. Addig ment a vita, míg fel nem hívták a nő anyját, aki a pénzfeldobást tanácsolta.

"Soha nem fogom elfelejteni azt a napot, a birminghami Queen Elizabeth Hospital (Erzsébet Királynő Kórház) előtt álltunk, és az orvosok kitűztek nekünk egy határidőt, hogy addig döntsük el, ki lesz a donor". A férj ekkor feldobta az érmét, majd ő győzőtt. Mondjuk később kiderült, Adamnak még szüksége lehet új szervre, ezért a következő donor mostmár biztosan az anyja lesz.