A 17 éves Nick D'Alosio megállás nélkül zaklatta egy netes újság szerkesztőit, hogy végre teszteljék le az alkalmazását, aztán elkeseredve könyörgött, hogy tüntessék el az oldalról, amikor kritizálták. Végül teljesen kicsúszott a lába alól a talaj. A Yahoo! mindenesetre több mint hétmilliárd forintot adott neki a programért, amit lehet, hogy ellopott.

Nick D'Aloisio egy 17 éves srác, és Londonban lakik a szüleivel. Van baránője. Éppen most szerzett 30 millió dollárt, azaz kábé 7 és fél milliárd forintot - többnyire készpénzben - azzal, hogy eladott egy kétes eredetű alkalmazást a Yahoo!-nak.

Személyes tapasztalat

A cég könnyen lehet, hogy nem vette észre, hogy szerencsétlen bunkót vett fel. A Gawker cikkének szerzője, Sam Biddle, akitől az állítás származik, 2011-ben találkozott először D'Aloisióval, aki éppen egy Trimit nevű alkalmazás fejlesztésével molyolt.

Erről az alkalmazásról azt kell tudni, hogy az szerzője, D'Aloisio úgy jellemezte, hogy a világ első automata üzenet-összefoglalója. A Trimit később Summly névre átkeresztelve valóban berobbant, a srác kapott érte egy csomó pénzt, a Yahoo!-nál fog dolgozni, és a céghez kerül néhány egyéb fejlesztő is, akiket ő válogatott össze.

Hisztis, dühkitörésekre hajlamos, problémás

A helyzet viszont az, hogy a Summly alapját adó program könnyen lehet, hogy eleve csak egy licensz, szóval olyan sok munka nem lehetett vele. Az sem világos, hogy egyáltalán lesz-e valami ebből a programból, ugyanis csak egy demót lehetett eddig látni róla, de azon sem muzsikál szépen.

A Facebook szabálykönyvéből csinál négy mondatot, amit elvileg tudni érdemes róla. Ahogy a videóból kiderül, a négy mondat szinte teljesen hasznavehetetlen, az egyik például így szól: "Én őszintén félek attól, hogy az egész világon most ez megy: ó, nézd, egy új Facebook-profil dizájn".

Az alkalmazás tehát, ami elvileg másnak a munkájára épül, nem működik valami jól, és még az is lehet, hogy illegális. Nick D'Aloisio pedig a szerző szerint egy hisztis, dühkitörésekre hajlamos, problémás gyerek. Ennek alátámasztására pedig előszedett egy e-mail rohamot, amit D'Aloisio indított a Gizmodónak még 2011-ben, hogy teszteljék a cuccát.

Az ámokfutás

Ide kattintva láthatja, hogy milyen kétségbeesett ámokfutást végzett D'Aloisio, hogy végre kerüljön már be a Gizmodóba. A levelek többségét bizonyos Casey Channek címezte, aki az alkalmazásokért felelt. Az egészből mi csak néhány dolgot emelnénk ki, a legszomorúbb fordulatokat.

A srác eleinte azzal nyomul, hogy elvileg hamarosan kihozzák az alkalmazást, tudnának-e írni róla, aztán panaszkodik, hogy miért nem válaszolnak neki. Ezeket olvasva tényleg azt tippeltük volna, hogy nincs csaja, ha így hajtja ezt a témát is. "Megkaptátok a levelet? Lehetne belőle egy poszt? Kérlek válaszoljatok, hogy tudjuk, hogy állunk majd holnap?"

Aztán megunták a dolgot, és megírták a kritikát. "Casey, hogy értsem, hogy a hét legrosszabb alkalmazás szerepel mellette? Kérlek, komolyan Casey, ne pusztítsd el a megélhetésem. Tönkre fogunk menni. Kérlek, ember. Kérlek" - és így nyomja szinte a végtelenségig, mintha percenként emailezne, és mindig megbánná az előzőt is.