Egyelőre nem tudni, hogy létező érzés-e, vagy hogy pontosan micsoda a leginkább agyi orgazmusként definiálható érzés, ami bizonyos képek nézésekor, hangok hallásakor jelentkezik néhány embernél, de sokan állítják, hogy valóban éreznek valami egészen szokatlan, jellegzetes dolgot. Tudományos magyarázat egyelőre nincs rá, úgyhogy jobb híján tesztelje magát, ön érez-e valami furcsát.

Angolul Autonomous Sensory Meridian Reaction (ASMR) annak a furcsa, egyelőre nem bizonyítottan létező érzésnek a neve, amit talán a leghétköznapibban úgy tudnánk elnevezni, hogy agyi orgazmus.

A különös, megfoghatatlan érzés hajszolása, kutatása, keresése néhány évvel kezdődött egy mára 4500-asra nőtt Facebook csoporttal, amit az érzés átélőinek összegyűjtésére hoztak létre. Eleinte próbálták körülírni az érzést, hogy pontosan mi tartozik az ASMR körébe, és mi nem, illetve, hogy mi válthatja ki.

A dolgot tudományosan még nem vizsgálták, újságcikkek, fórumok foglalkoztak az érzéssel, de leginkább úgy lehetne összefoglalni, hogy bizonyos videók nézésekor és hangok hallgatásakor bizonyos embereknél furcsa, bizsergő érzés jelentkezik a tarkójuknál, amibe beleborzonganak, néhány perc alatt akár többször is. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a libabőrözésről van szó, vagy arról, hogy feláll a szőr az ember karján, hanem kifejezetten agyi bizsergésről, az érzés átélői szerint, aki egyszer tapasztalja az ASMR-t, az utána pontosan tudja, hogy nem lehet a korábban említett hasonló érzésekhez hasonlítani.

Leginkább kétfajta dolog szokta kiváltani az érzést: ha valaki suttogva, lágy hangon beszél hosszasan, illetve, ha valamilyen teljesen hétköznapi tevékenységet hosszú ideig végez, de jellemzően rajzol vagy fest. Ennek megfelelően a Youtube-on rengeteg ASMR-t indukáló videót találunk, mind legalább 20 perces, általában suttognak bennük, és valamilyen hétköznapi tevékenységről szólnak. De jellemző még az is, hogy valamilyen teljesen szexmentes szerepjátékot mutatnak be a videóban, például valaki ügyfélszolgálatosnak adja ki magát, esetleg utazási ügynöknek, vagy akár sminkesnek.

A beszédhangot néhány videóban úgynevezett binaurális ütemekkel helyettesítik, amiket a meditációban, relaxációban szoktak használni. Az a lényeg, hogy az egyik fülbe egy bizonyos frekvenciájú hang jut, a másikba pedig egy kb. 10 Hz-cel kisebb vagy nagyobb frekvenciájú, és a kettő közötti frekvenciakülönbséget kiegyenlíti az agy, ami általában nyugtató hatást hoz létre. Bárki kipróbálhatja, csak egy fülhallgató kell hozzá, hogy a frekvenciák szétválasztva jussanak a fülekbe, a Wikipédián van is egy próbahang, amit szabadon le lehet játszani.

Egyelőre nincs tudományos magyarázata az agyi orgazmusnak, szinte semmit sem tudni róla néhány tucat beszámolón kívül. Korábban a sheffieldi egyetem munkatársa az Independentnek nyilatkozott a témáról, eddig ez volt a legtudányosabb nyilatkozat az ASMR-ről.

“Lehet, hogy létező dolog, de nagyon nehzé kutatni. A belső megfigyelés egy csomó pszichológiai megfigyelés alapja, de amikor valami ilyesmit kell megfigyelni, amit nem látsz, csak bizonyos emberek érzik, akkor beesik a holttérbe. Olyan, mint a szinesztézia (összeérzés), ami éveken keresztül csak legenda volt, aztán a 90-es évekre képesek lettünk tudományosan vizsgálni a dolgot” - mondta az egyetem munkatársa a lapnak.

Ön érzett bármi furcsát a videók közben?

Mostanában viszont úgy tűnik, hogy kezd felfigyelni a tudományos világ az ASMR-re, talán annak is köszönhetően, hogy egy tavalyi vicckonferencia, a Boring 2012 - amin kifejezetten érdektelen tudományos dolgokat tárgyalnak hosszasan - egyik előadása az ASMR-ről szól.

Az agyi orgazmust átélők egyik blogjában nemrég arról írtak, hogy a Dartmouth egyetemen az USA-ban olyan önkénteseket keresnek, akik úgy gondolják magukról, hogy átélték már az ASMR-t, hogy tudományosan kutassák a témát. Közben online felmérésekben próbálják behatárolni az érzést átélők körét, valamint azt is, hogy milyen események váltják ki az ASMR-t.