Az úgynevezett confession bear (beismerő medve) mémet felhasználva a Reddit fórumon egy fórumozó egy gyilkosságot jelentett be a napokban. Senki sem tudja, hogy viccelt-e vagy sem, mindenesetre az internet gyorsan kapcsolt, Naratto személyes adatait gyorsan kitúrták, és az egész sztorit állítólag elküldték az FBI-nak. Virtuális nyomozás egy talán virtuálisan létező bűncselekmény után.

“A nővéremet kihasználta a meth-függő barátja, ezért megöltem a saját drogjával, amíg nem volt magánál, a halálát túladagolásnak értékelték” – osztotta meg néhány napja a Reddit nevű fórumon egy Naratto nevű felhasználó a történetét, amiről senki sem tudja, hogy igaz-e vagy csak viccelt.

A sztorihoz ráadásul a confession bear (beismerő medve) nevű mémet használta fel, amitől egyszerre az egész sztori nagyon morbiddá válik, ha esetleg beigazolódik, hogy tényleg így adta ki magából a nagyvilág számára, hogy elkövetett egy gyilkosságot.

Az eset érdekessége, hogy senki sem tudja megmondani, hogy egy túl komolyan vett viccről van szó, vagy valaki tényleg a világ egyik leghíresebb fórumán vallott be gyilkosságot. A Gawker összegyűjtötte a történet fontosabb mozzanatait, ezeket most pontokba szedve közöljük, hogy segítsük az eligazodást:

  • miután Naratto posztolta a képet, a fórumozók azonnal elkezdték kitúrni a személyes adatait, amiket gyorsan meg is találtak, és valaki állítólag el is küldte az egész sztorit Naratto összes elérhetőségével együtt az FBI-nak
  • amikor Naratto látta, hogy nagyon komoly hajtóvadászat indult utána először próbálta elviccelni a dolgot azzal, hogy megírta egy kommentben, hogy viccelt, valamint készített egy új mémképet, ami arról szólt, hogy nehéz pillanatokat szerez magának az, akinek komolyan veszik a viccét
  • egy idő után Naratto törölte magát a Redditről az összes hozzászólásával együtt
  • a tömören leírt gyilkosság a kommentelők szerint a Breaking Bad, valamint a Dexter című sorozat egy-egy részére is kisértetiesen emlékeztet
  • mivel minden álnéven történik, szinte lenyomozhatatlanul, nem lehet eldönteni, hogy viccről volt-e szó
  • a Gawker egyik kommentelője azt állítja, Facebookon beszélt az állítólagos nővérrel, aki azt mondta, nem is él egy országban a testvérével, és senki sem halt meg az ismerősei közül túladagolásban, különösen a barátja nem, aki nem is drogfüggő. De ahogy eddig bármi, ez is lehet csak kitalált kamuduma

Szóval a történetben jóval több a bizonytalanság, és a homályos részlet, mint a komolyanvehető információ, de amiatt, hogy mi van, ha mégis igaz a dolog nem véletlenül generált több mint 3000 hozzászólást a Redditen, és néhány újságcikket.

Az egészben a legszebb, hogy ha tényleg elküldték a posztoló posztját és elérhetőségét az FBI-nak, vagy bármilyen amerikai nyomozóhatóságnak, nagyon kicsi az esély, hogy az ügyben nyomozni is kezdenek. Hiszen egy feltételezett, filmes klisékre hasonlító bűncselekményről közölt képet egy álnéven internetező ember, akit lenyomozott egy másik álnéven internetező ember, hogy aztán az adatait elküldje az FBI-nak, és próbáljon nyomozást elindítani.

Ellentmond továbbá az is, hogy Naratto nem kezdő reddites volt, így többen feltették a kérdést, hogy miért nem egy átmeneti, eldobható profilról posztolta a beismerését, ha tényleg bűncselekményt ismert be.

Közben viszont ott van, hogy annyi ember bukott már le véletlenül internetezés közben, annyi dolgot oldottak már meg egymástól akár több ezer kilométerre ülő, egymásnak teljesen idegen internetezők néhány órányi összefogással, hogy tulajdonképpen miért ne lehetne, hogy 2013-ban odáig jutott a világ, hogy emberek vicces képekkel beismert gyilkosságokat nyomoznak le a hatóságok helyett?

A Reddit egyébként nem kifejezetten a titkok megosztásáról szól, ahogy a confession bear nevű mém is inkább olyan vicces, hétköznapi titkok bevallásáról szól, mint hogy valaki szereti a heréi illatát, vagy hogy igazából megkapta az sms-t, csak lusta volt válaszolni, esetleg igazából titkon szereti Skrillexet vagy a Nickelbacket.

Sokkal durvább a Post Secret nevű oldal, amin saját készítésű montázsokon vallják be internetezők egymásnak a legféltettebb titkaikat. Persze, az anonimitásból fakadó kamufaktor itt is benne van a pakliban, de néha olyan durva sorsok rajzolódnak ki egy-egy posztból, hogy az embert igazából az sem érdekli, hogy igaz-e, amit olvas, mert egész egyszerűen akkor is kemény a leírt helyzet, ha azt csak kitalálták.