15 évesen kezdett el inni, 20 éves korára prosti lett, hogy fizetni tudjon a piáért, 22 éves korára pedig gyógyulóban lévő alkoholista az a brit lány, Emma Gould, aki jól példázza, hogy milyen súlyos alkoholproblémákkal küzd a brit fiatalok egy komoly része. Gould volt, hogy napi 100 egység alkoholt ivott meg, amikor a nők számára még az egészség megőrzésének szempontjából elfogadhatónak tartott heti alkoholegység mindössze 14.

“Először csak szórakozásnak indultak a nagy piálások, azt hittem, mindenki ezt csinálja, de igazából meg is ölhetett volna a dolog. Általában péntekenként ittam meg hat üveg piát egy barátom házában, amikor a szülei nem voltak otthon. Segített elfelejteni az otthoni problémákat, és a buli középpontjának éreztem magam” – mondta a Sunnak az ipswichi Emma Gould, aki 15 évesen kezdett el inni, és 22 éves korára kezeléseken túlesett alkoholista lett.

Gyorsan kialakuló függőség

Gould a legtöbb tinihez hasonlóan alkopopokat ivott, vagyis valamilyen nem alkoholos itallal előre bekevert töményeket. A legismertebb alkopop talán a Bacardi Breezer nevű termékcsaládja.

A lány nagyon élvezte a bulikat, a teste viszont nagyon gyorsan rászokott az alkoholra. 17 éves korára odáig jutott, hogy az apja italszekrényéből lopott ki magának egy kis viszkit mielőtt bulizni, de leginkább még többet piálni indult volna. Általában öt pohár viszkit húzott le, mielőtt belevetette volna magát az éjszakába.

“Amikor 17 éves voltam, akkor az órák között titokban söröztem, hogy jobban bírjam az iskolai stresszt. Volt heti 30 font (kb. 10 ezer forint) tanulmányi támogatásom, azt mind piára költöttem. Tizennyolc voltam, amikor eljöttem otthonról, hogy biológiát tanuljak az egyetemen, másodéves koromra a legtöbb nap megittam fél liter vodkát és egy üveg bort. Amikor felébredtem, remegtem és hányingerem volt, amíg nem kezdtem el piálni” – mesélte Gould.

Tinédzserként még élvezte a piálást, mert magabiztos lett az italtól, egyetemista korára viszont már olyan volt, mint egy idült alkoholista, akinek tényleg csak fizikai szükséglet az ivás, és nem okoz különösebb örömöt.

“Amikor ittam, magabiztosabb voltam. Hétvégente általában részeg voltam, mire 18 lettem, már 20 sráccal lefeküdtem. A legtöbb olyan egyéjszakás kaland volt, amire nem emlékszem. Borzasztó fejfájásokkal ébredtem, amiket próbáltam kialudni” – mondta.

Napi 2 liter vodka

Gould a legsúlyosabb időszakában volt, hogy egy nap akár száz egységnyi alkoholt elfogyasztott. A nők számára az egészséget még nem veszélyeztető heti alkoholmennyiség, amit elfogyasztani ajánlanak, mindössze 14.

Mennyi egy egység alkohol?

Mivel ahányféle pia van, annyiféle alkoholkoncentráció van a poharakban, így a táplálkozási tanácsadók nem lennének túl pontosak, ha azt mondanák, az ember egy héten ne igyon meg 1-2 pohárnál több alkoholt, mert nem mindegy, hogy fél liter sört vagy fél liter vodkát iszik meg valaki.

Ezért kitalálták az alkoholegység fogalmát, amelyet a következő módon lehet kiszámolni. Ha milliliterben adják meg az alkohol mennyiségét, akkor az alkoholmennyiséget össze kell szorozni az alkoholfokkal, majd a kapott számot elosztani ezerrel. Ha pedig centiliterben adják meg a mennyiséget, akkor értelemszerűen százzal kell osztani a szorzatot. Vagyis egy korsó (500 ml) 4 %-os alkoholtartalmú sör 2 egység alkoholnak felel meg. Egy üveg (75 cl) 12 %-os bor pedig 9 egység.

Az ajánlott mennyiségek pedig úgy alakulnak, hogy a férfiak lehetőleg ne fogyasszanak napi 3-4 egységnél több alkoholt (két korsó sör vagy két pohár bor), míg a nőknél ez a szám 2-3 egység (egy korsó sör vagy egy pohár bor). Korábban heti alkoholegységet ajánlottak (férfiaknak 21, nőknek 14), de különböző felmérésekből kiderült, hogy sokan a hét egy napjára koncentrálják az alkoholfogyasztásukat, és úgy gondolják, hogy ilyenkor benyomni a 21 egységes heti adagot tulajdonképpen még nem jár semmilyen kockázattal. (Forrás: Wikipedia)

“Ittam két liter vodkát, egy üveg bort, egy üveg cidert, hat sört. Reggel hétkor kezdtem piálni, az órák között folyamatosan, aztán este hatkor beestem az ágyba. A jegyeim egyre rosszabbak lettek, de nem rúgtak ki az egyetemről. Egyik barátom sem szembesített a függőségemmel. Szórakoztatónak találták, mert mindig én voltam az első a táncparketten” – mondta Gould.

A lány nem mondta meg a pontos súlyát, de egy körülbelül akkora súlyú nőnek, mint amennyi ő lehet, súlyos részegséget, 0,3-0,4 %-os véralkoholszintet kell okoznia ennyi piának.

Gould húsz éves korára heti 100 fontot (kb. 35 ezer forint) költött alkoholra. Szó szerint minden pénzét piára költötte, sokszor olyan is volt, hogy nem evett. Elköltötte a 3000 fontos (kb. 1 millió forint) diákhitelét, természetesen csak alkoholra. “Elkezdtem azon gondolkozni, hogy mennyit kérhetnék fériaktól azért, szexeljek velük. Úgy éreztem, ez az egy választásom maradt, mert borzasztóak voltak az elvonási tüneteim” – mondta.

Egyik este végül miután megivott két liter vodkát, elég elszántságot érzett magában ahhoz, hogy beálljon prostituáltnak Ipswich egyik kétes hírű környékén. “Az ital elég magabiztosságot adott, de nagyon hideg volt. Leggings volt rajtam, tűsarkú cipő és egy spagettipántos top a kabátom alatt. Egy óra elteltével egy autó állt meg mellettem, egy 50-esnek kinéző, ősz hajú, nagy hasú, öltönyt viselő férfi ült a kocsiban. Azt mondta, 50 fontot (kb. 17 ezer forint) fizet a szexért. Nagyon megrémített a dolog, a lábaim remegtek, de már késő volt kihátrálni. Borzasztó volt. Annyira részeg voltam, hogy még azt sem erőltettem, hogy óvszert húzzon. Félóra elteltével visszavitt oda, ahol felvett, és kifizetett. Borzasztóan éreztem magam, de ott maradtam, hogy fogjak még egy kuncsaftot. Ezúttal egy fickó orális szexet akart, és amint befejeztem, berohantam a szupermarketbe, hogy vegyek egy vodkát, amivel lemoshatom az ízt a számból” – mondta.

Ezután még két fickóval ment el, mindenkitől ötven fontot kért. Így összesen még egy hétre fedezni tudta az alkoholköltségeit. Amikor elfogyott a pénze, és ismét el kellett azon gondolkoznia, hogy áruba bocsássa a testét a piáért, akkor Emma Gould kiakadt, és elment segítséget kérni az egyik oktatójától. “Könnyekben törtem ki, és bevallottam, hogy alkoholista vagyok, de túlságosan szégyelltem magam ahhoz, hogy a prostitúciót is megemlítsem. Azt tanácsolta, hogy hagyjam abba egy kicsit az iskolát, és amikor elmeséltem az egészet az anyámnak, akkor zokogott, az apám pedig nagyon csalódott volt. Selejtnek éreztem magam” – mondta.

Azóta viszont hazaköltözött, bevették egy rehabilitációs programba, próbál kigyógyulni a függőségéből.

A Sun cikkhez készült felméréséből kiderül, hogy a briteknél nagyon súlyos problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás. Évente nagyjából 92000 ember kerül kórházba Angliában alkoholmérgezés miatt. Közülük valamivel több, mint 4500 nem töltötte még be a 18. életévét, 3200-an pedig a 16-ot sem.