Az üllőiek kevéssé ismerték a 74 éves S. Ferencet, aki hétfőn koraeste három rokonát lőtte le a Pest megyei városban, majd önmagával is végzett. A Velvet helyszínen járt tudósítóinak szomszédok és helybeliek elmondták: a férfi korábban rendszeresen macskákra lövöldözött, másokkal szemben illedelmesen viselkedett és besegített a ház körüli munkákba. Egyelőre nem lehet tisztán látni, hogy miért következett be az üllői családirtás.

Egy idős férfi hétfő délután fél hat körül végzett az élettársával, annak fiával, végül magával is, és majdnem megölte az anyósát is a Pest megyei Üllőn. A Velvetnek nyilatkozó egyik szemtanú két-három lövésszerű hangot hallott, de amikor kiment az utcára, nem vett észre semmit. Aztán újabb lövéseket és jajveszékelést hallott. Amikor ismét kiment az utcára, azt látta, hogy a szomszéd férfi az élettársával csinál valamit a kerítésnél, akiből ömlik a vér. A nő a kerítéshez ment, belekapaszkodott, de ekkor a férfi először őt lőtte fejbe, majd a szemtanú előtt magával is végzett – írtuk korábban. Mégis rengeteg az ellentmondás az üllői gyilkossággal kapcsolatban.

Ahogy több forrás is megemlékezett róla, az egyik áldozatot, vélhetően az anyóst életveszélyes sérülésekkel szállították el helikopterrel. (Sajtóinformációkra hivatkozva az MTI kedd reggel azt jelentette, hogy az asszonyt jelenleg a Honvédkórházban ápolják, lélegeztető gépen van, de hamarosan megpróbálják felébreszteni.) Az egyik – korábban mentősként dolgozó – szomszéd állítása szerint látott egy nőt, amint úgynevezett Trendelenburg helyzetben az árokban feküdt csupasz testtel, ahonnan a lába kilógott. Az egyik helyi szerint a mentőhelikopter nagyjából a Maglódi és az Akácfa utca sarkán szállt le, mert ott nincsenek vezetékek. A telken lévő házban olyan idősebb házaspár él, ahol – legalábbis a szomszéd elmondása szerint – a néni teljesen vak, a férfi meg teljesen süket, "és az egész cirkuszt észre se vették."

Jönnek is a szirénázó mentők

Ahogy a környékbeliektől megtudtuk, azonnal és hatalmas erővel vonultak ki a rendőrök. Az egyik Velvetnek nyilatkozó polgárőr találgatása szerint azért, mert a mészárlás áldozatainak egyik hozzátartozója rendőr. A környéken élők azt mondták, nem sokkal azután, hogy lövéseket hallottak, a rendőrök, a polgárőrök és a mentők elárasztották az utcát. "Egy ismerősöm mondta, aki éppen itt volt, hogy olyan ez, mintha lövés lett volna. Hátul voltunk az udvaron, de ahogy kijöttünk, rögtön hallottuk, ahogy jönnek a szirénázó mentők" – mondta a Velvetnek egy idősebb szomszéd.

A hetvennégy éves S. Ferencék a falu peremén laktak. Az Akácfa utcát, ahol a gyilkosságok történtek, lezárta a rendőrség. Az egyik oldalát rendőrök, a másik oldalát pedig polgárőrök állták el, akik eleinte annyira komolyan vették a munkájukat, hogy azt se akarták elmondani megérkezésünkkor, hogy melyik utcában vagyunk. A helyszínre tehát nyilván nem lehetett bejutni, úgyhogy a környéken kérdezősködtünk, hogy mennyire ismerték a helyiek a családot. A környékbelieknek általában elképzelésük sem volt arról, hogy kicsoda is S. Ferenc, arról is ellentmondó információkat kaptunk, hogy mi volt egyáltalán a foglalkozása.

Kiállhatatlan modorú ember

Arról se tudott senki komolyan vehető eligazítást adni, hogy mióta éltek S. Ferencék az Akácfa utcában. Egyesek szerint nagyjából tíz éve lehettek itt, míg mások jóval kevesebbet, csak néhány évet mondtak. A környéken S. Ferenccel mintha senki nem lett volna különösebben jóban. "A férfi két héttel ezelőtt volt nálam először, mert kerítés lábazatot akart csinálni, és hozzám jött el anyagért. Egy kis, alacsony, kiállhatatlan modorú embernek ismertem meg" – emlékezett vissza rá az egyik környékbeli.

Azt, hogy a férfi valóban macskákra lövöldözött volna légpuskával, csak néhány fiataltól hallottuk. Asszonyok egy csoportja ezzel szemben azt mondta a Velvetnek, hogy illedelmesen köszönt. Azt viszont szinte mindenki megerősítette, hogy verhette az élettársát. "Amikor olyan kedve volt, akkor mindenkivel mézesmázosan beszélt, amikor pedig olyanja volt, akkor szidott mindenkit. Többször fojtogatta, üldözte, meg megverte az élettársát" – magyarázta az egyik asszony. Ezeket állítólag személyesen az érintett mesélte neki. "Volt olyan eset, amikor a szomszédok szedték le a férfit a nőről, úgy nekiesett" – mondták a fiatalok is.

Ahogy a gyakori veszekedésekből következtetni lehetne, éppen egy hasonló vita eldurvulása okozhatta a tragédiát. Csakhogy egyik forrásunk úgy nyilatkozott, hogy ezek a veszekedések az anyós odaköltözésével durvultak el igazán. Az egyik asszony szerint, aki személyesen ismerte S. Ferenc élettársát, Irént, viszont "probléma mindig volt, amikor ivott és elborult az agya." Annyi még egészen biztosnak tűnik, hogy eljárás indult a férfi ellen, a szomszéd pedig tanúként lett volna hivatalos a tárgyalásukra. Hogy eddig miért nem tettek a helyiek semmit, ha a viták ilyen látványosak és agresszívek voltak, arra nem tudtak felelni.

A fűnyírás, a metszés

Abban se tudtunk egyezést találni, hogy mivel foglalkozott korábban a hetvennégy éves – egyébként nyugdíjas – S. Ferenc. Voltak, akik azt állították, hogy gázszerelőként dolgozott korábban, mások szerint viszont inkább kőműves volt. Mindennek ellenére az asszonyok szerint házkörüli munkákat mindenhol vállalt: ilyen volt a fűnyírás, a metszés vagy a permetezés. Az egyetlen dolog, amit mindenki tökéletesen tudott, hogy a Kerezsi-házban laktak, még a város másik végében élők is. Az úgynevezett Kerezsi-házról az asszonyok mindenesetre sejtelmesen annyit mondtak, hogy elátkozott ház az, mert az előző lakó is fel akarta gyújtani.

Még nem lehet tudni, hogy a gyilkosságokat, majd öngyilkosságot elkövető 74 éves üllői férfi rendelkezett-e fegyvertartási engedéllyel – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője kedd reggel az MTI-vel.