Kíméletlen gyilkosoknak, terroristáknak, na meg persze diktátoroknak is vannak rajongóik, nincs ez máshogy a bostoni merénylet elkövetésével vádolt Dzsohár Carnajevve sem. A kedves arcú 19 éves fiú tinilányok sokaságát bolondította magába. Facebook-csoportok követelik a szabadon bocsátását, grafikákat készítenek róla, valamint összeesküvés-elméletekkel próbálják bizonyítani az ártatlanságát. Egy lány Carnajev egy idézetét is magára akarja tetováltatni.

Dzsohár Carnajev, a bostoni maratonon elkövetett robbantásokkal vádolt férfi kezd berobbanni a celebvilágba. Ugyanis úgy tűnik, a tinik sorban szeretnek bele a kedves arcú terroristába – írja a New York Post. A Twitterre #FreeJahar címszó alatt írogatnak olyan mondatokat, amiktől tátva marad az ember szája. Például ezt: "Igen, kedvelem Justin Biebert és kedvelem Dzsohárt, de ennek semmi köze ahhoz, amiért támogatom őt. Tudom, hogy ártatlan, ő túl gyönyörű ehhez" – írta egy 16 éves, magát nagymellűként jellemző lány. Egy 19 éves csaj egyenesen a bátyjaként tekint a csecsen származású férfire.

A Post megszólaltatott egy kansasi lányt is, aki magára tetováltatja az ifjabbik Carnajev egy twitteres mondatát: "Ha megvan a tudásod és az inspirációd, nincs más hátra, mint akcióba lépni". Az Alisha nevű lány amúgy nem tartja magát klasszikus tinirajongónak. Egyszerűen állítja, a letartóztatott Carnajev ellen fordult mindenki, egyedül nem tudja megvédeni magát, addig pedig nem kéne bűnösnek kikiáltani, és "a kormány feladata a bűnösségének bizonyítása".

A 19 éves merénylőnek több rajongói Facebook-oldala is van. A Dzhokhar Tsarnaev is innocent - Free Jahar (Dzsohar Carnajev ártatlan – Szabadítsuk ki Dzsohart) csoport a legcombosabb, mintegy tízezer taggal. Az alapító-adminisztrátor ráadásul egy Jessica Modell nevű, britnek és középkorúnak tűnő nő. A tagok között vegyesen lelni tinilányokat és vélhetően muszlim embereket.

Egy másik facebookos mozgalom is hasonló névvel operál, ők Dzhokhar Tsarnaev Free Jahar movement (Dzsohár Carnajev Szabad Dzsohár mozgalom) nevet ötölték ki maguknak. Mindkét csoport állítja, ennek a fiúnak elvették az ifjúságát, és ebben az őt valótlanul vádoló média a saras. Amíg nincs ellene bizonyíték, addig nem kéne őt elítélni. "Ez akár veled vagy bármelyik gyerekeddel is megtörténhet" – jellemzi magát a csoport. Arra a pár apróságra nem térnek ki, hogy majd a bíróság eldönti, Carnajev ártatlan-e, illetve hogy emberek haltak meg és vesztették el a végtagjaikat a robbantások miatt. Mindezzel nincs vége a rajongásnak, még fantázia szülte szexjeleneteket is elképzeltek vele a férfi rajongói.

Akadnak lányok, akik kitalált történetekkel traktálják a többi rajongót. Az egyikük folytatásos kisregénye a börtönkórházban játszódik, ahol egy fiatal rezidens pszichiátriai hallgatót megbabonázzák Carnajev szemei, és beleszeret a fiúba. A Dzsohárról készült photoshopolt képek és montázsok száma pedig végtelen.

Rajongás a gyilkosokért

Az, hogy nők rajonganak gyilkosokért, korántsem újkeletű. A Post által megkérdezett, a témában könyvet megjelentetett Sheila Isenberg írónő Ted Bundyt hozta fel példának. A hetvenes években nőket erőszakoló és gyilkoló, de amúgy jóképű és intelligens férfi tárgyalásain mindig sok – különböző életkorú – nő jelent meg. Manapság Isenberg szerint az ilyen rajongókat a közösségi oldalak még inkább egy helyre terelik, összekovácsolják.