Egy 33 éves lengyel férfin sikeres arcátültetést végeztek három héttel azután, hogy a munkahelyén súlyos balesetet szenvedett. Orvosai szerint még nem volt példa rá, hogy ilyen gyorsan került volna sor egy ehhez hasonló beavatkozásra. Lengyelországban először végeztek arcátültetést.

"Normál" esetben egy arcátültetés annyira bonyolult művelet, hogy arra több hónapos, vagy akár több éves felkészülés szükséges. A 33 éves lengyel férfi állapota viszont annyira gyorsan romlott, hogy orvosai úgy ítélték meg, hogy az egyetlen esélye az, ha szinte azonnal elvégezik az arcátültetést – írja a Huffington Post. Mindössze hat nappal a műtét után, egy május 21-én, kedden készült fotón már látszik, hogy a beteg magánál van, és hüvelykujját felmutatva fekszik az ágyon, így jelezve, hogy minden rendben. A 33 éves férfit most megfigyelés alatt tartják az esetleges fertőzések miatt.

A keresztnevén Grzegorzként megnevezett férfi április 23-án szenvedett balesetet munkahelyén, egy kőfaragó műhelyben, mikor egy kővágó géppel dolgozott. A gép leszakította a férfi arcának nagyrészét, és összezúzta a felső állkapcsát. Azonnal a wroclawi kórházba szállították, ahol megmentették az életét, illetve azt is sikerült elérni, hogy ne vakuljon meg. Azt viszont már nem sikerült elérniük az orvosoknak, hogy a férfi arcát összerakják, mivel túlságosan is összeroncsolta a gép. Ezután szállították át a gliwicei Rákközpont és Onkológiai Intézetbe, Lengyelország egyetlen olyan kórházába, ahol arcátültetést végezhetnek. Ebben az intézményebn addig csak halott embereken végeztek arcátültetést, így Lengyelországban ez volt az első olyan arcátültetés, amit élő emberen hajtottak végre és ami egyelőre úgy tűnik, hogy sikeres is volt.

A 27 órás műtétet május 15-én hajtották végre, közvetlenül azután, hogy találtak megfelelő donort. Úgy tudni, hogy a donor egy 34 éves férfi volt, aki nem csak a korát, de a nemét és a vércsoportját tekintve is megfelelő volt. Orvosai szerint a műtét lehetővé teszi majd a férfi számára, hogy visszatérjen a normális életbe. Képes lesz majd önállóan lélegezni és enni is. Idővel az átültetett arc rásimul majd az arccsontjaira, és már nem fog hasonlítani a donorra.

A páciens önállóan lélegzik, a kérdésekre fejbólintással válaszol, de állapota még mindig súlyos. Hónapokba telhet, mire a műtétet teljesen sikeresnek lehet majd nyilvánítani. A férfi valószínűleg egész hátralevő életében gyógyszeres kezelésre szorul mjajd, nehogy kilökődjön az új arca" – mondta a férfi két másik orvosa, Dr. Krzysztof Olejnik és Dr. Maciej Grajek.