A szexszel még mindig óvatosak, de minden más jöhet. Az amis tinik szabadon züllhetnek két évig, és hála a Facebooknak, a külvilág is megismerheti, mi történik ilyenkor. Folyhat a pia, gurulhat az eki, mehet a parti, de csak 14-16 év között. Aztán jöhet életük legfontosabb döntése.

Gyakori tapasztalat, hogyha egy gyerek ultrakonzervatív vagy épp mélyen vallásos környezetben nevelkedik szigorú szabályok szerint, kamasszá érve gyakran ki akar törni ebből. Az amerikai amisok egy egész jó szelepet találtak ki a lázadás kieresztésére: ez a Rumspringa. 14 és 16 éves koruk között az amis ifjak lehetőséget kapnak, hogy megtapasztalják a kinti, a szektán kívüli világot, aztán döntsenek, az kell nekik vagy az amis lét. Statisztikailag hat a trükk, a legtöbben maradnak.

Azonban a Rumspringa időszaka a féktelen bulizásról és őrületről szól, amit – hála a Facebooknak – mostmár a külvilág is alaposan megnézhet magának. A Daily Mail cikke szerint az amis ifjak a szexhez, droghoz, alkoholhoz, popkultúrához hasonlóan a közösségi site-okhoz is csak ekkor férnek hozzá (ne feledjük, az amisok autót sem használnak, szekereiken róják az utakat). A Mail által begyűjtött Facebook-oldalak és fotók szerint például az amisok is kihasználják ilyenkor, hogy okostelefonnal fotózhatják magukat, ezt megoszthatják másokkal a Facebookon, és bezsebelhetik, hogy "ááá, cuki", meg "jó kép, hiányzol csajszi!!!".

"Imádják a cuccot, de nem sok tapasztalatuk van, hogy használják" – magyarázza a sok hirtelen újdonságról Chris Weber, aki az amis tiniket próbálja leterelni a pia és a narkó útjáról. A kiugrott Noah Hershberger szerint eközben kezdenek okosabbak lenni a tinik, és már nem posztolnak ki mindent a bulikról, mert tudják, hogy a rendőrök is láthatják, hogy pl. fiatalkorúan vedeltek. A partiszervezésben is egyre profibbak: míg korábban egy házibuliban összejöttek tucatnyian a környező farmokról, mostmár százas nagyságrendű fiatal özönlik egy-egy buliba, akár más államokból is. A szervezésben Hershberger szerint is komoly szerepe van a Facebooknak, korábban szinte képtelenség lett volna ekkora partit összehozni.

Az amisok kihasználják ilyenkor azt is, hogy szabadon alakíthatják az öltözködésüket és a frizurájukat (bár a lányok a fotók szerint jobban tartják a hagyományokat). De ebben sem lépnek át bizonyos határokat, nem mutogatják a testüket, és a szex még mindig kvázi tabutéma – online legalábbis. Ami még érdekes, hogy a nagy Rumspringa-züllés nem terjed ki arra, hogy az amis tinik a külvilágból nem amisokkal is randiznának, ismerkednének, barátkoznának, az egész megmarad a maga belterjességében.

És mivel a legtöbbük már iPhone-nal mászkál (amit napelemes töltővel fel tudnak tölteni), egy kisebbségnél a játékok is népszerűek lettek. Azonban a többség gyerekes hülyéknek tartja azokat, akik az Angry Birds-szel vagy a Farmville-lel verik el az idejüket. A felnőttek között is hódítanak amúgy az okostelefonok, a közösség a bolttulajoknak például engedi, hogy ezek segítségével reklámozzák magukat. Mindenesetre az amis lelkészek már elkezdték a modern technika elleni propagandát, a harc folytatódik.

Kik azok az amisok?

Dióhéjban konzervatív németek. Egy 200 ezer fős közösség az Egyesült Államok északkeleti részén, zömmel  Pennsylvania, Ohio és Indiana államokban. A modern technikát és életmódot, valamint az erőszakot is elutasítják. A leginkább ikonikus az életvezetésükben, hogy nem használnak autót, és szekereken járnak. Eredetük a 17. századi Európába nyúlik vissza, a svájci mennonita felekezetből szakadtak ki, majd vándoroltak Amerikába. Azóta több csoportra tagozódtak attól függetlenül, hogy mennyire veszik komolyan a 18. századi ruházkodást és az elektromosság elutasítását. Érdekesség, hogy egymás közt a mai napig egy német dialektusban beszélnek. Az alábbi Facebook-oldal kiváló arra, hogy a pennsylvaniai Lancaster amis-közösségének életét kövesse!