Készüljön fel, durva fotók következnek: egy harminchárom éves lengyel férfin arcátültetést végeztek, mindössze három héttel azután, hogy egy munkahelyi balesetben megsérült. Az arcátültetés nagyon bonyolult műtét, viszonylag ritkán végzik el, több hónapos vagy akár éves előkészületet is igényel. A lengyel férfinek viszont olyan gyorsan romlott az állapota, hogy ez tűnt az egyetlen megoldásnak, hogy megmentsék az életét. A most közölt képeken a roncsolt arcot, és a műtét egyes lépéseit nézheti meg.

A kőművesként dolgozó férfi április huszonharmadikán sérült meg, amikor egy kővágó gép letépte az arcát, és összezúzta a felső álkapcsát. Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy wroclawi kórházban látták el, ahol sikerült megmenteniük az életét, és a látását. A saját arcát viszont nem tudták visszahelyezni, ezért átszállították Gliwice-i rákközpontba, az ország egyetlen intézményébe, ahol arcplasztikát végezhetnek. A huszonhét órás műtétre végül május tizenötödikén került sor, miután megtalálták a megfelelő donort.

Az orvosi csapat vezetője, Dr. Adam Maciejewski azt mondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy baleset után ilyen hamar elvégezték a műtétet. Az arcátültetés általában a legutolsó megoldás, és csak akkor alkalmazzák, ha már mindenféle egyéb műtéttel megpróbálkoztak.

„Egy ilyen súlyos sérülés esetében minden fertőzés végzetes lehet, arról nem is beszélve, hogy problémát jelenthet a légzés és az étkezés is. Minden az arcátültetéshez vezetett minket" – magyarázta az orvos.

Az orvosok feltételezése szerint Grzegorz újra normális életét élheti majd, tud majd önállóan lélegezni, enni, és látni is fog. Az idő múlásával pedig az arca hozzáidomul a csontjaihoz, így nem fog már a donorra hasonlítani. A páciens már magától lélegzik, és bólintással válaszol a kérdésekre. Ennek ellenére még hónapoknak kell eltelnie, mire egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy sikeres volt a beavatkozás.

Grzegorznak élete végéig gyógyszereket kell majd szednie, megelőzendő, hogy szervezete rosszul reagáljon majd a beültetett szövetekre – a kilökődést nem lehet kizárni, a teste akár védekezni is kezdhet új arca ellen.