Összesen kilenc embert kellett kórházba szállítani a Jagermeister egyik mexikói bulija után, akik közül egy kómába is esett, mert a nagy medencés parti közben véletlenül nagy mennyiségű nitrogén-klorid szabadult fel. Folyékon nitrogént eresztettek egy medencébe, ami reakcióba lépett a medence vizével, ebből lett a probléma.

Egy 21 éves férfi kómába esett azután, hogy részt vett szombaton a Jagermeister gyártója által rendezett bulin a mexikói Leonban, nyolc társát pedig kórházba kellett szállítani – írja a Daily Mail.

A bulit a La Colonia Granjas El Palote nevű helyen rendezték, és a partiról készült videók és beszámolók alapján a szervezők azt szerették volna elérni, hogy a medencés buliban a medence úgy nézzen ki, mintha füstölne.

Ezért összesen négy vödör folyékony nitrogént öntöttek a medencébe. A folyékony nitrogén elképesztően alacsony hőmérsékletű folyadék, ezért amikor kiengedik a hőszigetelt tartályából azonnal elpárolog, ezzel gyakorlatilag füstnek kinéző párát létrehozva. Már maga a folyadék is nagyon veszélyes az extrém alacsony hőmérséklete miatt, a testtel érintkezve szinte másodpercek alatt fagyási sérüléseket okoz.

Miközben a folyadékot a vízbe öntötték, néhány bulizó a medencében volt, de ez még nem jelentett volna problémát, a nagy vízmennyiség miatt maximum annyit éreztek volna a folyékony nitrogén gyors párolgásából, hogy kicsit hidegebb lett a víz. A medencében viszont rendes, uszodai, erősen klórozott víz volt. Úgyhogy a klór reakcióba lépett a nitrogénnel, és nitrogén-triklorid jött létre. Ez az anyag az uszodák környékén egyébként is létre szokott jönni, de csak kis mennyiségben. Többek között ez felel a kipirosodott szemekért, a leírások alapján a nitrogén-trikloridnak nagyjából olyan hatásai vannak, mint a könnygáznak, erősen irritálja a nyálkahártyát, egyébként ipari fehérítésre szokták használni.

A medence mellett állók rögtön észrevették, hogy azok, akik a medencében vannak, elkezdtek elájulni amiatt, hogy gyakorlatilag nitrogén-triklorid felhőben álltak, úgyhogy segítséget hívtak.

A mentők viszonylag gyorsan kiérkeztek, de kilenc embert így is kórházba kellett szállítani keringési problémákkal, ráadásul egyikük annyira rosszul lett, hogy azóta is kómában van.

Az ügyben nyomozás indult, hogy megállapítsák, hibázott-e valaki, vagy csak szerencsétlen balesetről van szó. A bulin nagyjából 200 ember vett részt, a buliról készült videókon látszódik, hogy a Jagermeister emberei öntik a folyékony nitrogént a medencébe. A Daily Mail kereste az italgyártót, de egyelőre nem reagáltak a történtekre.