Két fejjel, de egy testtel született egy kisfiú Indiában a napokban. Az orvosok próbálják megmenteni az életét, majd elvégezni rajta egy műtétet, amivel eltávolítják a másik, kevésbé kifejlett fejét. A műtét nagyon kockázatos, de volt már olyan, hogy sikerült.

Az indiai Dzsajpur egyik kórházába szállították azt a kisfiút, aki néhány nappal ezelőtt két fejjel, de csak egy testtel született, hogy megpróbálják megmenteni az életét – írja a CBS News. A kisfiú állapota nagyon ritka, eleve a sziámi ikrek száma minden 1:50000-1:200000 szülésre jut egy sziámi iker, az arányuk Afrikában és Délkelet-Ázsiában valamivel nagyobb.

A most született gyerek esetében az okozza az igazi nehézséget, hogy ugyan az újszülöttnek két feje és két gerince van, viszont csípője is csak egy van, valamint a végtagjai száma sem duplázódott meg. Későbbi vizsgálatokkal tudják csak megállapítani, hogy a létfontosságú szervekből melyek duplázódtak, és melyek nem. Az ennyire összenőtt sziámi ikrek általában lányok, és általában holtan születnek, és a statisztikák sem kedveznek annak, hogy meg tudják meteni az újszülött életét.

Jelenleg a fiú az életéért küzd a kórházban, miközben az orvosok azon tanakodnak, hogy hogyan tudnák megmenteni az életét, ha hagynák így, ahogy született, vagy ha megpróbálnák eltávolítani a kevésbé kifejlett részeket.

Az ilyen műtétek eleve rettentő kockázatosak, kevés valóban sikeres szétválasztóműtétről tudni. Két évvel ezelőtt egy, a fejüknél összenőtt, de két külön testtel rendelkező sziámi ikerpárt sikerült szétválasztani. Viszont 2004-ben egy olyan esetben, amikor egy domikiai kislány fejénél összenőtt kifejletlen ikret próbáltak eltávolítani, nem jártak sikerrel. A műtét ugyan sikeres volt, de az újszülött belehalt a komplikációkba.

Ráadásul a mostani esetben további vizsgálatoknak kell eldönteniük, hogy egy testbe zárt két emberről van-e szó (tehát mindkét fej kifejlett aggyal, érzékszervekkel rendelkezik), vagy egy kétfejű kisfiúról (az egyik fej kifejlett, a másik kevésbé).

A sziámi ikrek alapvetően két módon alakulhatnak ki a méhen belül. Az egyik, ha egy ikerterhesség során a két pete nem válik szét teljesen, és a terhesség elejétől kezdve együtt, összenőve fejlődik a két embrió. A másik, hogy a peték ugyan szétválnak, de a terhesség viszonylag kezdeti szakaszában összetapadnak a méhen belül.