Egy hatvanhárom éves férfit keresnek a Japánban, mert őt gyanúsítják azzal, hogy megölt öt embert, felgyújtott két házat és haiku versikét hagyott hátra - írja az Independent. A környéken voltak már gyújtogatások, egy ház le is égett két évvel ezelőtt, a rendőrség most azt gyanítja, hogy összefüggés lehet az esetek között.

Vasárnap este találták meg a hetvenegy éves férfi, Makoto Sadamori és hetvenkét éves felesége, Kiyoko holttestét a házuk parázsló romjai között Jamagucsi prefektúrában. Nem sokkal messzebb találtak egy harmadik holttestet, a hetvenkilenc éves Miyako Yamamotóét, akinek szintén este kilenc körül kapott lángra a háza, ahogy Sadamoriéké.

Az apró, messzi faluban összesen 10 háztartás van, egy templom és egy közösségi ház, szóval miután megtalálták a másik két holttestet a közeli házaknál, a falu harmada halott volt. A hetvenhárom éves Satoko Kawamurát és a nyolcvan éves Fumito Ishimurát is olyan súlyosan bántalmazták, hogy belehaltak a sérüléseikbe. Állítólag ugyanis mindannyiukat egy tompa tárggyal vágták fejbe, amibe rögtön belehaltak.

"Mind az öt áldozat valószínűleg aludt, amikor megtámadták őket. Még az idősebb emberek is védekeznek. Nehéz lett volna mindannyiukat így eltalálni, ha ébren lettek volna" – nyilatkozta Jinsuke Kageyama kriminiológus a Japan Timesnak. A gyilkos fegyvert még nem találták meg, azonban a feltételezett elkövető házának ablakában találtak egy versikét, ami arra utal, hogy a hatvanhárom éves férfi követte el a gyilkosságokat.

A háromsoros haiku fordítása nem könnyű, valami olyasmiről szól, hogy: "gyújtsunk tüzeket, a füst gyönyörködtet, egy honfitársat." A férfinek egyébként semmi nyoma, két kocsi is állt garázsában, úgyhogy a közeli erdőben kezdték keresni. A környéken lakók barátságtalan embernek ismerték az egyik áldozat, Yamamoto szomszédját, és többen bajkeverőként is jellemezték. Az egyik áldozat, Kawamura állítólag többször is panaszkodott a férfi kutyája miatt.

Legutóbb márciusban jutott ki a szigetországból gyilkossági ügy, akkor egy negyvenéves férfi fluorhidrogént öntött egy kolléganője cipőjébe, de a nő végül nem halt meg, csak elüszkösödött a bal lába. Az eset egyébként még 2012 decemberében történt, de csak ekkor kapták el a gyanúsítottat. A férfi a szerhez állítólag a munkahelyén jutott hozzá. A fluorhidrogén a bőrön át a vérbe jutva akár szívinfarktust is okozhat. Az okot, hogy mért akarta megölni, nem lehetett tudni.