Egy 44 éves ohiói férfit még 1987-ben ítéltek el, miután leszúrta egy szomszédját. Huszonhat évet várt arra, hogy kivégezzék, az ítélet végrehajtása előtt három nappal pedig felakasztotta magát. Billy Slagle kivégzés előtti megfigyelését aznap kellett volna megkezdeni.

Az ohiói Billy Slagle felakasztott holttestére vasárnap találtak rá, mindössze három nappal a tervezett kivégzése előtt – írja a Gawker. A 44 éves férfi biztosan önkezével vetett véget életének, ugyanis egyedül volt a cellájában. „Halálával kapcsolatban senkit sem gyanúsítanak" – mondta a börtön szóvivője, JoEllen Smith.

Mit tett?

Slagle-t azért ítélték el, mert még 1987-ben, 18 évesen megölte a szomszédját. Mari Anne Pope otthonába a hajnali órákban tört be, és tizenhétszer szúrta meg egy ollóval, a gyilkosságot pedig végighallgatta két gyerek, akikre a nő akkor éjjel vigyázott. A gyerekek azt mondták a rendőröknek, a férfi először imádkozott, aztán  jöttek a vérfagyasztó sikolyok.

Huszonhat évvel később Slagle ügyvédje, Tim McGinty kérvényezte a kegyelmi bizottságnál, hogy a férfit ne végezzék ki, emellett pedig azzal érvelt, hogy az esküdtek ma már valószínűleg inkább börtönre ítélték volna, nem halálra. Slagle védői emellett egy új tárgyalást is szerettek volna, mivel szerintük az az esküdtszék, ami először foglalkozott az ügyével, nem ismerte a férfi nehéz gyerekkorát, illetve alkohol- és drogfüggőségét. A kérvényeket mind a kegyelmi bizottság, mind Ohio kormányzója, John Kasich elutasította.

Ki hibázott?

A börtön szabályzata szerint Slagle-t a tervezett kivégzése miatt vasárnaptól kellett volna megfigyelés alatt tartani, de a férfi vasárnap hajnali ötkor lett öngyilkos, akkor pedig még nem volt állandó felügyelet alatt.

Az amerikai börtönökben a rabok egyébként évekig várhatnak arra, hogy kivégezzék őket, és a siralomházban, vagy más néven halálsoron is rengeteg időt tölthetnek el az ítélet végrehajtása előtt, vagy mindaddig, amíg a fellebbezések folyamán nem kapnak esetleg enyhébb büntetést. A Wikipédia szerint a legrégebb óta siralomházban raboskodó fogvatartott Joe Clarence Smith, akit 1977-ben ítéltek halálra gyilkosságért. De volt olyan is, aki háromszor indult el kivégzésére. Cleve Fostert gyilkosság miatt ítélték halálra, és kétszer ment végig a halálraítéltek utolsó útján, de mindig visszatért a börtönbe, és csak harmadszorra kapta meg a halálos injekciót.