Richard B. Cohen az egyik legnagyobb amerikai nagykereskedelmi cég, a C&S Wholesale egyszemélyes tulajdonosa, és annak ellenére, hogy a világ 100 leggazdagabb embere közé tartozik, nagyon visszahúzódó. Szinte sosem nyilatkozik, még a cége teherautói is csak sima fehérek, hogy ne keltsenek feltűnést, ő maga pedig egészen visszafogott körülmények között él.

„Mi vagyunk a legnagyobb olyan cég, amiről még sosem hallott” – idézte a Bloomberg a C&S Wholesale szóvivőjének szavait. A C&S Wholesale nagykereskedelmi cég számos amerikai üzletláncnak szállít termékeket, a tulajdonosa pedig egy személyben Richard B. Cohen, akinek a családja több generációval ezelőtt megalapította a céget.

A C&S Wholesale vagyona tavaly nagyjából 11,2 milliárd dollár, kb. 2500 milliárd forint volt, ami elég ahhoz, hogy Cohen szerepeljen a világ száz leggazdagabb emberének a listáján, de sosem listázták, pont azért, mert annyira visszahúzódó. Több mint 21 milliárd dollár értékben kereskedett tavaly a cége, 95 000 féle terméket forgalmaznak az USA több mint 4000 áruházába.

Ahhoz képest, hogy Cohen milyen rettenetesen gazdag, meglehetősen visszafogott életet él. A cég központja a New Hempshire-i Keene-ben van, egy 23 ezres kisvárosban. Cohen is itt lakik a családjával. A háza a legdrágább tulajdona, 1,5 millió dollárt (kb. 330 millió forint) költött rá, ami nyilvánvalóan rengeteg pénz, de ha azt nézzük, hogy nála jóval kisebb vagyonnal rendelkező sztárok simán elköltik házra ennek az összegnek a tízszeresét, akkor tényleg nem tűnik soknak.

Utoljára nagyjából tíz évvel ezelőtt adott interjút a Bloombergnek, azóta pedig szinte teljesen visszavonult a nyilvánosságról. Olyannyira, hogy a szomszédai állítólag nem is tudják, hogy mennyire gazdag. „Bármikor összefuthatsz a Keene-i szupermarketben Rickkel és Jannel, vagy a belvárosban a színházban” – mondta a Bloombergnek a városban lakó milliárdosokról a helyi újság főszerkesztője.

Cohen visszahúzódó természetét jól példázza, hogy még azt sem szeretné, hogy a cége nevét ismerjék az emberek. „Próbáltam rávenni, hogy rátegyük a cégünk nevét a teherautóinkra, de teljesen elzárkózott tőle. Azt akarta, hogy a cég észrevétlen maradjon, és hogy ebből a New Hampshire-i kisvárosból, Keene-ből üzemeljen” – mondta a cég egy korábbi igazgatója, Edward Albertian a Bloombergnek.

A családi vállakozást 1918-ban indította el a massachusettsi Worchesterben Cohen nagyapja, Israel Cohen. Egy 1929-es áradás után újabb raktárt nyitott a városban, kétszer akkorát, mint az előző.

Tőle a fia, Lester Cohen vette át az üzeletet, a cég pedig a második világháború utén az amerikai hadsereg egyik élelmiszerbeszállítója lett.

Richard Cohen 1974-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz, majd 1989-ben vette át az egészet nyugdíjba vonuló apjától.

Cohen és a cége sikerét a legtöbben abban látják, hogy sikerült elképesztően hatékonnyá tenni a munkát. A dolgozói néhány fős csoportokban dolgoznak, az egyéni fizetésükön felül csoportprémiumot kapnak a rendelések sikeres összeállítása és leszállítása után, ugyanakkor levonást kapnak, ha hiba csúszik a rendszerbe. A C&S Wholesale összesen 2 %-os hibarátával dolgozik, ami nagyon jónak számít, szinte minden rendelésüket pontosan, időben, épségben szállítják le, ami Cohen szerint például annak is köszönhető, hogy a raktárokban dolgozók felelnek a saját munkájukért. Ő pedig a jó munkát busásan megfizeti, volt, hogy 18 dolláros (kb. 4000 forint) órabért adott a rakodómunkásoknak, ha vállalták, hogy óránként legalább 25 raklap árut átmozgatnak a helyére. A dolgozók még túl is teljesítették az elvárásokat.