Patricia Murphy masszív alkoholista volt, aki akár napi öt üveg bort is megivott. A mája teljesen tönkrement, a nő kis híján meghalt, de miután meglátta a saját, elsárgult bőréről készült fotót, még a bortól is megundorodott. Kilenc hónapja józan, hamarosan kiderül, leáll-e a mája.

Az angliai Chessingtonban él a 45 éves Patricia Murphy, akivel minden alkoholellenes kampányt illusztrálni lehetne. A kőkemény függő ugyanis évtizedeken át vedelt, aminek meglett az eredménye: a szervei feladták, és leálltak – írja a Daily Mail. A nő azonban túlélte, és kilenc hónapja színjózan.

Ehhez persze az kellett, hogy a napi 350 alkoholegység hatására májzsugorral kórházba kerüljön. Rögtön gépekre kellett tenni őt, bőre sárgára színeződött, 5 százalék esélyt adtak neki a túlélésre és papot hívtak hozzá, hogy feladja az utolsó kenetet. Murphyről a legmélyebb ponton készült egy fotó is, amin utólag annyira megdöbbent, hogy úgy döntött, ideje gyökeres fordulatot végrehajtani.

Murphy annyira jól van már, hogy kamera elé állt, és lenyomta élete első interjúját, amiben mindenkit figyelmeztetett az alkoholizmus veszélyeire. Ő 17 évesen kedzett inni, miután elvégezte az iskolát. Félénk lány volt, de az ital magabiztossá tette, így alappá vált, hogy hétvégenként lecsúszott tíz dupla brandy-kóla. "Mindig én volt az első, aki bement, és az utolsó, aki kijött a kocsmából" – elevenítette fel az elszállás éveit. 28 évesen már nem élvezte a szórakozást, nem járt el, mert egyszerűen nem tudott eléggé berúgni, függő lett.

Halál, bor, depresszió, tévé

Ugyanebben az évben meghaltak a szülei, így még inkább elkezdett inni. "Ittasnak lenni azt jelenti, hogy nem kell érezned semmit, lehetsz hanyag" – magyarázta a helyzetet. Ezután háromszor ment rehabra, hogy leálljon, de minden alkalommal úgy jött ki, hogy azonnal vennie kell egy üveg bort. Lassan napi öt üvegre tornázta fel a fogyasztást, éjjelente arra ébredt sokszor, hogy remeg és izzad. A munkahelyéről kirúgták, így egész nap ivott, és depresszióba süllyedve ült a tévé előtt. Egy háziorvosi vizit tudatosította, hogy nagy a baj, a doktor azonnal kórházba utalta. Ide megérkezve Murphy összeesett, és a további hetekre nem is emlékszik.

Tíz hét után távozhatott, persze azonnal vett egy üveg bort. Ekkor jött a fordulat, a bor undorral töltötte el, nem itta meg. Azóta józan. A mája azonban súlyosan és talán helyrehozhatatlanul károsodott, októberben kiderül, szüksége lesz-e átültetésre. Így foglalta össze a talkshow-ban a tanulságokat: "Az élet csodaszép, boldog vagyok. Előtte nem éltem, csak aludtam és ittam, aludtam és ittam. Az ital olyan gyorsan átveszi az irányítást. A tanácsom más nőknek, akik hasonló helyzetben vannak, hogy menjenek el a háziorvosukhoz, de el kell fogadniuk a helyzetüket is, és le kell állniuk".