Matthew Cordle idén nyáron ittasan vezetett, balesetet okozott, amiben meghalt egy ember. A napokban emeltek ellene vádat, viszont még a vádemelés előtt felrakott a Youtube-ra egy elég profin megszerkesztett videót, amiben vállalta a tetteit. A videót egy olyan csoport oldalán jelentették meg, ami azzal foglalkozik, hogy jobbá tegye az emberiséget azzal, hogy a csoporthoz csatlakozók megfogadnak valamit. Cordle megfogadta, hogy vállalja a felelősséget. Egyesek szerint a csoport ügyes reklámjáról van szó, az áldozat családja szerint Cordle így akar enyhébb büntetést kiharcolni.

“Matthew Cordle-nak hívnak. 2013. június 22-én elütöttem és megöltem Vincent Canzanit. Ez a videó fog vallomásomul szolgálni. Amikor megvádolnak a bűncselekménnyel, akkor fogadom, hogy teljes felelősséget fogok vállani azért, amit Vincenttel és a családjával tettem” – mondja a 22 éves ohiói férfi abban a videóban, amit még szeptember 3-án töltött fel a Because I Said I Would Youtube-csatornájára.

Cordle-t néhány nappal a videó megjelenése után tényleg megvádolták azzal, hogy ittasan vezetve halálra gázolta a 61 éves Vincent Canzanit. A dolog ezzel vált igazán érdekessé, mert ami először megdöbbentő beismerő vallomás volt, átváltozott valamiféle reklámmá.

Canzani családja például azt mondja, Cordle a videóval próbálja elérni azt, hogy majd az egész ügy végén enyhébb ítéletet kapjon – írja a BBC. A beismerő vallomást tett elkövető ügyvédje természetesen tagadja, hogy manipulatív céllel készült volna a videó. “Minden feltételezés ellenére ez a videó arról szól, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen veszélyeket hordoz magában az ittas vezetés” – mondta a férfi ügyvédje.

Morális szempontból a videót megjelentető Because I Said I Would oldalt is terhelheti némi felelősség. Az oldalt azért hozta létre Alex Sheen, hogy megjelenjenek rajta olyan emberek, akik olyan fogadalmakat tesznek, amik számonkérhetők, ha nem valósítják meg őket. Az oldal célja az, hogy jobbá tegyék az emberiséget, hogy az emberek felelősen, egymásra odafigyelve éljenek a Földön.

Sheen viszont Cordle esetében nemcsak teret adot a különös beismerő vallomásnak, de rengeteget tett is azért, hogy néhány nap alatt iszonyú nézett videó legyen belőle. Alig egy hét alatt több mint másfélmillióan nézték meg a videót.

Cordle ismerte az oldalt, ő kereste meg Sheent a sztorijával, valamint a videója nyers verziójával. Sheen ötlete volt viszont az, hogy vágják meg, tegyék dramaturgiailag hatásossá, keverjenek alá finoman duruzsoló zenét, vagyis csináljanak belőle egy jól működő vírusvideót, amit aztán rengetegen megnéznek.

“Az egész videó célja az volt, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy ne vezessenek ittasan, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon sokan takaróznak azzal, amivel Matt is, amikor megmagyarázzák, miért vezetnek ittasan” – mondta Sheen. Cordle egyébként azt mondta, depressziós, ezért szokott inni, és viszonylag rendszeresen előfordult, hogy ilyenkor másokkal és magával sem törődve ittasan vezetett a piálás után.

A kérdés csak az, hogy mennyire hívta fel a videó a figyelmet az ittas vezetésre és mennyire Sheen oldalára. Az oldal Youtube-csatornáján a legtöbb videónak néhány százas, esetleg valamivel ezer fölötti nézettsége van. Nem kérdés, hogy a kb. 1,7 milliónál járó Cordle-videó hatalmas népszerűséget hozott az oldalnak.

Jól jelzi, hogy a világ mennyire szkeptikus, hogy a CNN-nek megszólaló közösségimédia-szakértő szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Cordle a videójával a rá váró börtön utáni éveknek akar megágyazni. A szakértő szerint, ha ügyes, a most szerzett népszerűségét talán tudja kamatoztatni a szabadulása után.