Irma Lopezt először a saját településének sztk-ja utasította el, mondván még csak a nyolcadik hónapban jár. De a nő érezte, hogy mindjárt megszül, azonban nem tudott spanyolul, nem tudta elmondani, hogy baj van. Egy órás gyaloglással beért Oaxaca kórházába, ahova már nem jutott be. Nagy a botrány Mexikóban, hullanak a fejek.

Adrian Cruz kórházigazgatót felfüggesztették állásából, miután egy olyan fotó látott napvilágot, amin egy nő a kórház előtt szüli meg a gyerekét – segítség nélkül. A mexikói Oaxaca klinikája ugyanis megtagadta az őslakos (mazaték) nőnek, hogy náluk szülje meg gyerekét, holott már elfolyt a magzatvize is. A fotó időközben megtalálta az útját az interneten és a La Razón magazin címlapképe is ez lett. A képen a kétségbeesett Irma Lopez guggol a füvön, alatta kikockázva a gyermeke fekszik úgy, hogy még a köldökzsinór sincs elvágva. A 29 éves nőről egy járókelő készítette a fotót – írja a Daily Mail.

Az október 2-án indult ügy nagy hullámokat vert Mexikóban, szövetségi szintű vizsgálat indult, ennek során függesztették fel állásából az igazgatót. Kiderült, a San Felipe Jalapa de Diaz-i rendelőből már elküldte őket egy nővér korábban, mondván Lopez még csak a nyolcadik hónapjában jár, nem jöhet most a gyerek. A mazaték nő és férje nem beszél spanyolul, ezért nem is értették, mit mondanak nekik. A nővérek később azzal védekeztek, hogy egyrészt nem volt elég személyzet a nő ellátásához, másrészt a nyelvi akadályok is nehezítették a kommunikációt.


Nagyobb térképre váltás

Ezután egyórás gyaloglással átmentek Oaxacába, miközben Lopeznek elfolyt a magzatvize, és a klinika füvéig jutott, ahol megindult a szülés. "Nem akartam így szülni. Annyira undorító volt és annyi fájdalommal járt" – nyilatkozta később. Eközben a férje megpróbált egy nővért meggyőzni, hogy menjenek már ki a feleségéhez, de mindhiába. A szülés után aztán befektették a kórházba, de már másnap elengedték, felírva neki néhány gyógyszert.

Nem csak a mazatékok

Az ügy egyrészt rávilágít arra, hogy az őslakosok még mindig mennyire lenézettnek számítanak Mexikó nagy részén, másrészt pedig, hogy mennyire rossz a szülészeti ellátás az országban. Mexikóban még mindig nők százai halnak bele a terhességbe, és az őslakosokkal nem feltétlen bánnak emberként. Lopez esetéről is kiderült, hogy nem egyedülálló, idén már ugyanazon a gyepen megszült egy nő. Egy 2011-es statisztika szerint pedig 5 oaxacai nőből 1 nem kórházban vagy egészségügyi intézményben szül. 100 ezer élveszületésre pedig 50 gyermekhalál jut, szemben a szomszédos Egyesült Államok 16-os számával. A legrosszabb a helyzet a vidékies mexikói államokban, ahol sok őslakos él.

A nő egyébként Salvadornak nevezte el egészséges kisfiát, ami a Megváltó spanyol megfelelője. Mindezt azzal indokolta az anya, hogy gyermeke "tényleg megmentette magát".