A brit kislány 2007-ben tűnt el, most egy németül beszélő férfit keres a rendőrség az ügyében. Évekig nem történt semmi, a portugál rendőrség 2008-ban lezárta a nyomozást, de most – immár sokadjára – újra felcsillant a remény, hogy előkerül Madeleine McCann.

6 éve nem találják Madeleine McCannt, egy angol kislányt, aki hároméves korában tűnt el, amikor szüleivel és testvérével vett részt 2007 májusán egy családi nyaraláson Portugáliában. Az első hírek után sokáig csend volt, és bár az angol és a portugál rendőrség igyekezett összedolgozni, évekig nem történt semmi. Most viszont a Scotland Yard, David Cameron miniszterelnök személyes kérésére újra megnyitotta az aktákat, és egy 37 fős nyomozócsoportot állított fel az ügyben. A BBC hétfő esti Crimewatch című műsora csak azzal foglalkozott, hogy ismertessék a legújabb nyomozati eredményeket.

A műsorból kiderült, hogy több férfit láttak az üdülő környékén, ahol a család nyaralt, és egy németül beszélő férfi fantomképét is nyilvánosságra hozták, aki az eltűnés napjának estéjén egy 3-4 éves gyerekkel a tengerpart felé ment. A rendőrség a két fotó alapján keresi a férfit, és mivel a férfi németül beszél, szerda este a német tévében (ZDF) is levetítik a Crimewatch műsorát.

Mi történt 2007. május 3-án Praia da Luzban?

Andy Redwood detektív-főfelügyelő, a Madeleine-ügy kivizsgálására alakított 37 fős Scotland Yard-egység vezetője a BBC-műsorban kijelentette: lehetséges, hogy gyermekrabló banda végzett előzetes felderítést a környéken. A rendőrtiszt ezzel kapcsolatban felfedte, hogy a kérdéses nap délutánján többen is azzal szólítottak meg járókelőket a környéken, hogy egy árvaház javára végeznek jótékonysági gyűjtést.

A család, egy orvos házaspár és három gyermekük Portugália déli részén, az Ocean Club üdülőközpontban nyaralt. A gyerekek lefektetése után a szülők a földszinti szobájuktól néhány méterre, egy szabadtéri étteremben vacsoráztak a barátaikkal. Az apa és az anya párszor benézett a gyerekekhez, hogy minden rendben van-e. Este tízkor az anya, Kate McCann nézett be hozzájuk, de ekkorra a legkisebb, Madeleine eltűnt. A személyzet és az ott nyaralók hajnalig keresték a lányt, értesítették a hatóságokat, akik az összes repteret és kikötőt figyelni kezdték. A napokban egy 25 perces filmet készítettek el, melyben rekonstruálták, hogy pontosan ki és mit csinált a kérdéses napon a városban.

Mit csinált a rendőrség?

A portugál rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást, és az első információk arról szóltak, hogy a gyerek meghalt a szobában, majd onnan valaki vagy valakik elvitték. Az angol rendőrség bekapcsolódott a nyomozásba, a szülők pedig magánnyomozót fogadtak. Lelepleztek viszont  aspanyol kollégák egy pedofil hálózatot, hogy valami jó is legyen a dologban.

Mik a teóriák?

Elsősorban persze a pedofilokra gondolt a rendőrség és a sajtó, ki is hallgattak egy pedofília miatt kétszer elítélt brit állampolgárt, Raymond Hewlettet, aki halálos ágyán írt levelében azt állította, tudja, kik rabolták el a lányt, és miért. Gazdag, gyermektelen pár vette meg Madeleine McCannt, állította a fiának, ami akár el is képzelhető. Így lehet, hogy a kislány azóta az Egyesült Államokban vagy akár Új-Zélandon él.

A portugál rendőrség viszont sokáig a szülőket gyanúsította, főleg miután bejelentették, hogy megtalálták a lány vérét egy autóban, amit a szülők gyermekük eltűnése után 25 nappal béreltek. A gyanút végül elvetették, bár Goncalo Amaral rendőrtiszt az ügyről írt könyvében azt állította, hogy az akkor hároméves lány a szülők állításával szemben nem eltűnt, hanem meghalt, és erről a szülők is tudnak. Kate és Gerry McCann, az eltűnt kislány szülei 1,2 millió eurós kértérítést követeltek a rendőrtiszttől a 2008 júliusában megjelent könyvében tett állítások miatt. A könyvet végül 2009-ben betiltotta egy portugál bíróság.

Szóba került még Robert Murat neve is, aki szintén ott nyaralt, de róla bebizonyosodtott, hogy semmi köze az ügyhöz, így 550 ezer font (több mint 160 millió forint) kártérítést kapott attól a 11 laptól, aki gyerekrablónak állította őt be.