A görög cigánytáborban talált Mariát nevelőszülei puszta üzleti befektetésnek tekintették a rendőrség szerint. Koldusként hozta haza a pénzt, 12 évesen pedig ki akarták házasítani. A romák között ugyanis főnyeremény lett volna egy szőke, kékszemű lány, így jó hozományt kaptak volna érte.

Tizenkét éves korában férjhez akarták adni Mariát, a görög cigányoknál talált szőke-kékszemű kislányt – írja a Daily Mail. A lap szerint a szép kislányért cserébe vaskos hozományt reméltek, mert nagy rá a kereslet. Mindezt a görög rendőrség közölte.

A 4-5 év körüli kislányt egy hete fedezték fel egy közép-görögországi, farszalai cigány táborban, és a rendőrök hamar megállapították, erősen kilóg a családjából. DNS-vizsgálatok során ki is derült, nem rokona „szüleinek", a 40 éves Eleftéria Dimopulunak és a 39 éves Hrisztosz Szalisznak. A párt most gyermekrablással és okirathamisítással vádolják.

Ezt mondja a rendőrség

A kislányt valószínűleg nem szeretetből vették magukhoz, hanem befektetésként, hogy ha már felnevelik 12 éves koráig, majd jó pénzért kiházasíthassák. De a pénzt már korábban is hozta a családi kasszába, kéregetni küldték és táncoltatták (a fenti videón is ő táncol). Természetesen állami támogatást is kaptak a neveléséért.

A szomszédok azt mondták a hatóságoknak, Mariát még csecsemőkorában vették megegy bolgár pártól, körülbelül 295 ezer forintnyi euróért. A rendőrség most egy olyan szálat is vizsgál az ügyben, miszerint egy bolgár bűnbanda gyerekeket adott el jó pénzért görög pároknak. 2009-ben már lecsaptak egy ilyen bűnözői csoportra, akkor 11 tagot vettek őrizetbe. Most is hasonlóra lehet számítani, Szalisz ugyanis megadta a rendőröknek a bolgár összekötője telefonszámát és nevét.

Egy másik ügyben három embert vett őrizetbe a rendőrség Lészvosz (Leszbosz) szigetén, mert a gyanú szerint elraboltak egy kéthónapos babát. Görögországban ezek miatt az ügyek miatt egyre több kritika éri az anyakönyvezési rendszert. Ahogy Larissza városának polgármestere megfogalmazta: "Ki tudja, hány hasonló eset létezik. Sose tudhatjuk meg". 

Ezzel párhuzamosan egész Európában felbukkantak hasonló ügyek, de az írországi és romániai esetekben kiderült, az igazi szülőket vádolták meg gyermekrablással.