Több mint egymillió dollárt gyűjtött össze néhány hónap az a srác, aki azért kezdett el kalapozni, hogy kiskereskedelmi forgalomba tudja hozni a Soylent nevű trutyiját, amivel szerinte leváltható az étkezés. A minden tápanyagot tartalmazó löttyre eredetileg százezer dollárt próbált összeszedni, de a világ bőkezű volt.

Néhány hónappal ezelőtt járta be a sajtót, hogy egy amerikai srác az élelmiszereket helyettesítő, leginkább a spermára és a Mátrixban látott kására emlékeztető löttyöt gyártana. A trutyi neve Soylent, és a kitalálója Rob Rhinehart mérnök.

Az ital megalkotásakor az volt a célja, hogy olyan dolgot hozzon létre, amivel könnyedén be tudja vinni a szervezetébe a szükséges napi kalóriamennyiséget, az összes fontos tápanyagot, és nem is kerül sok időbe elfogyasztani.

Rhinehart szerint itt az ideje, hogy az emberiség ne a túlélés miatt vigyen be tápanyagokat a szervezetébe, hanem próbáljon tudományos alapokon a lehető legoptimálisabban étkezni. Persze, nem akarja leváltani a spermaszerű trutyival az összes étkezést, csupán olyan alternatívát szeretne, hogy ha éppen nem a barátaival vacsorázik, akkor a lehető leggyorsabban és a lehető leghatékonyabban be tudja vinni a szervezetébe a szervezet számára lehető legjobb tápanyagokat.

Ahhoz viszont, hogy a csodatrutyit kiskereskedelmi forgalomban is lehessen kapni, Rhinehartnak saját számítasai szerint nagyjából 100 ezer dollárra (kb. 21 millió forint) lett volna szüksége, ezért meghirdette a terméket közösségi finanszírozásra.

Az internetezőknek pedig annyira bejött Rhinehart ötlete és marketingszövege, hogy tömegesen kezdték támogatni a készülőben lévő terméket. Rövid idő alatt több mint egymillió dollárt, az erdetileg kért összeg több mint tízszeresét kalapozta össze.

Az ötletét több mint tízezren támogatták, valamivel több mint 3000 ember egy hónapra elegendő Soylentet vásárolt meg előre. Az első szállítmányok, egyelőre csak az USA-ban 2014 elején indulnak majd el Rhineharttól.

A Techcrunch azt írja, Rhinehart a hirtelen jött sok pénzt arra használja, hogy egyrészt minél jobb manufaktúrát alakítson ki otthon a gyártásra, valamint felvesz gasztronómiai szakembereket, akik segítenek javítani a termék ízén és állagán.