Gépiesen olvasta fel vallomását és bocsánatkérését a szakáldi S. Márk, aki tavaly szeptemberben elrabolta egy gödöllői nő kocsiját, majd megölte őt. A brutális gyilkosság egy rossz baráti társaság, rendszeres droghasználat és egy rossz ötlet végeredménye volt. A fiatal férfi első tárgyalásán több ponton ellentmondásba keveredett önmagával, állította például, hogy a látszattal ellentétben nem opelos nőkre utazott.

Maszkos kommandósok kíséretében, fekete ingben, fekete nadrágban, félig bezselézett hajjal állt a Budapest Környéki Törvényszék elé kedden S. Márk, akit azzal vádolnak, hogy tavaly szeptemberben elrabolta egy hatvani nő kocsiját, pár nappal később Gödöllőn egy hasonló sikertelen kísérlet után pedig elrabolt még egy autót. Ennek a kocsinak a sofőrjét viszont halálra szurkálta, és egy szántóföldön hagyta. A férfit így a rablás és annak kísérlete mellett nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják.

A bűncselekményeket beismerő fiatal férfi perét három érdekes szál tarkította. Egyfelől Veszprémi Ágnes bírónő végig pedagógiailag közeledett a vádlott felé, sokszor kvázi leteremtve őt, amiért hazudott a szüleinek és drogozott (az emiatti tartozás vezette a rablásokhoz), sőt még az is előkerült, hogy remélhetőleg elég kötelező olvasmányon rágta át magát S. Márk. A másik fontos szál volt az álnevén csak Ferinek szólított, gyakran "morcos" miskolci díler, akitől a vádlott a pentakristályt vásárolta, neki 160 ezer forinttal tartozott. S. Márk nem igazán mert beszélni róla, és a vádirat ismertetése során kiderült, a nyomozóknak is szűkszavúan ecsetelte dílerét. A harmadik ritka momentum az volt, hogy S. Márk kézzel írott A4-es lapokról olvasta fel vallomását.

Bolyongás és rali

S. Márk a dél-borsodi kis faluból, Szakáldról származik, normális anyagi körülmények között nevelkedett, szüleivel jó viszonyban volt – derült ki a vádiratból és a vallomásból is. Középiskola elején kezdett el füvezni, és tiszaújvárosi iskolájában hamar rossz társaságba került. Ez kihatott a tanulmányi eredményeire is, pótvizsgára is kényszerült, amit viszont kifejezetten jó eredménnyel abszolvált. 2012-ben kezdett keményen drogozni, júniusra már napi szinten szívott fel egy-egy csík pentát, bár azt nem ismerte be a bíróságon, hogy függő volt. Ekkor halmozta fel az emlegetett adósságot is.

Egy ismerőse miskolci lakásán szeptember elején épp használt autókat nézegetett az interneten, ekkor fogant meg benne az ötlet, hogy néhány éves, még nem gps-nyomkövetős kocsikat kéne rabolnia. A vádirat szerint kifejezetten az Opelekre volt ráállva, de S. Márk állította, elsőre egy hirdetett Citroënt nézett ki magának. Szeptember 20-án vonatra szállt, elutazott Hatvanba, de a Citroën tulaja lemondta a találkozót. Ekkor S. Márk bolyongani kezdett a városban, majd egy autószalonba tért be. A terve ugyanaz volt: beindíttatja a kocsit, majd gyorsan elhajt vele. Azonban rutinszerűen alig van üzemanyag az ilyen szalonkocsikban, így erről is letett.

A "bolyongani" szót igen sűrűn használta vallomása során, ezután is bolyongott, majd eljutott a Penny Marketig. Itt szúrt ki egy Opelt, amibe épp egy nő pakolt. Aztán a parkoló kijáratánál, az elsőbbségadás kötelező táblánál megállt a kocsi, S. Márk beugrott, előkapta a kését, és a vádirat szerint a nő oldalához nyomta (ezt tagadta, szerinte a saját lábai között volt a kés). Utasította áldozatát, hajtson ki a városból, majd a városszéli körforgalomnál leálltak, a nő pedig lefullasztotta a kocsit, kivette a kulcsot. Itt is különbözött a vád és a vádlott verziója: az előbbi szerint S. Márk hátralökte a nőt, elvette a slusszkulcsot, a nő ekkor kiszállt és elmenekült. S. Márk szerint viszont ő udvarias volt, nem lökdösött, sőt megengedte a nőnek, hogy még kivegye a cókmókját a csomagtartóból, mielőtt ő elhajt. A zsákmányolt autóval aztán Szakáldra hajtott a 3-as főúton, és a következő napokban többször is kocsikázott, ahogy ő fogalmazta, "ralizott".

Kudarc és gyilkosság Gödöllőn

Miután S. Márk megnyugtatta dílerét, hogy úton van a pénz, a kocsi alkatrészeinek eladásából meglesz az összeg, négy nappal a hatvani rablás után, szeptember 24-én ismét vonatra szállt. Találomra Gödöllőn szállt le. Fontos megemlíteni, hogy Hatvanban és Gödöllőn is fogyasztott pentát. Vett egy 14 centi pengehosszú kést, és megállt a Szentgyörgyi és Szabadság utcák kereszteződésében, mert itt mindig feltorlódnak az autók. Ekkor ugrott be egy – szerinte "nagyszájú, karakán" – asszony mellé, aki azonnal kiabálni kezdett vele, így S. Márk kipattant az Opeljéből. Némi bolyongás után 16:20-kor visszatért ide, és felfigyelt egy másik Opelre, amiből hangos zene szólt. Ide is beszállt, és az áldozatát arra utasította, hajtson a 3-as úton Aszód felé.

A nő engedelmeskedett, de Máriabesnyőnél félreálltak. Itt S. Márk elmondta, mi a célja, hogy kell neki a kocsi, de a nő ellenkezett, és dulakodni kezdtek. S. szerint a nő meg is ütötte őt, ekkor kezdett el szurkálni. Combon és mellkason szúrta a nőt. Helyet cseréltek ezután, majd Domonyvölgy környékéig hajtottak, ahol a vádlott egy földúton félreállt. Azt vallotta, a közeli lovarda miatt állt meg, mert itt elláthatták volna a nő sérüléseit, ezért rakta ki őt a mezőn. S. Márk állította, a nő viszont nem hagyta magát, nem engedte becsukni a kocsiajtót, hogy S. elhajtson, ekkor ismét dulakodni kezdtek. Ennek folyamán szúrta meg többször (összesen 26-szor) a nő fejét és mellkasát a férfi, majd otthagyva áldozatát, elhajtott Emődig. Itt leamortizálta a rendszámot a kocsiról és otthagyta azt. A nő közben légembólia és vérveszteség miatt még a földeken belehalt a sérüléseibe.

A vádlott sok mindent máshogy látott, ráadásul korábbi vallomásaiban egyes részleteket is finomított (pl. hogy a pentát kólával szedte be szájon át, ami nem vált ki olyan erős hatást). Azt is tagadta, hogy a látszattal ellentétben direkt nőkre utazott volna. Közben sokszor gépiesen ismételte, mennyire sajnálja az egészet, és hogy "szembesülnöm kell azzal a ténnyel, hogy tönkretettem egy családot". A per csütörtökön folytatódik, még mindig S. Márkot fogják kérdezni.