Háromnapos konferenciára gyűltek össze múlt hétvégén a 19. századi sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack rajongói, hogy 18. alkalommal is megosszák egymással a róla alkotott elméleteiket. November 9-én volt 125 éve, hogy a mai napig ismeretlen személyazonosságú gyilkos végzett utolsó ismert áldozatával.

125 fontos (kb. 44 400 forintos) belépőt fizettek a 125. évforduló alkalmából szervezett háromnapos Hasfelmetsző Jack-konferenciára a 19. század hírhedt sorozatgyilkosának rajongói, akik az összegére cserébe vetítéseken, tárlatvezetésen és történelmi múltidézésen vehettek részt a londoni Shoreditch Town Hallban múlt hétvégén. A konferenciát 18. alkalommal szervezték meg, írja az East London Lines

Most sem tudják, ki volt

"Próbáltunk mindent egybesűríteni, ami Hasfelmetsző Jackkel kapcsolatos. Voltak színészeink, személyazonosítási gyakorlatunk, dokumentumjaink és dokumentumfilmjeink. Még egy eljegyzés is történt a helyszínen" – örvendett az esemény szervezője, Richard Cobb a lapnak. A rendezvényen többen előadást is tartottak, Melanie Clegg például Hasfelmetsző Jack utolsó ismert áldozatáról, Mary Jane Kellyről beszélt a közönségnek. November kilencedikén volt 125 éve, hogy Mary Jane Kelly megcsonkított holttestét megtalálták a nő saját ágyában. A beszámolók szerint torkát átvágták a gerincéig, testét kizsigerelték, hiányzott a szíve is. 

"Már egészen kislánykoromtól kezdve érdeklődöm a Hasfelmetsző története iránt. Egy ilyen esemény remek lehetőség arra, hogy összejöjjenek mindazok, akik ezt a témát kutatják, és jól érezzék magukat, valamint itt mindenki megoszthatja a saját elméletét Hasfelmetszővel kapcsolatban. Engem nagyon inspirálnak ezek az összejövetelek"– magyarázta a lapnak a nő. Hozzátette: őt nagyon zavarja, hogy míg Hasfelmetsző Jack nevét mindenki ismeri, addig az áldozatokét alig, ezért ő is igyekszik minél többet megtudni a nőkről.

A máig ismeretlen személyazonosságú Hasfelmetsző Jack a bizonyítékok alapján összesen öt gyilkosságot követett el 1888-ban, bár ennél jóval többel gyanúsították. A sorozatgyilkos London elszegényedett East End-i negyedében, Whitechapelben csapott le nagyrészt idősödő prostituáltakból álló áldozataira, akikkel brutálisan végzett: egy kivételével mindegyikük hasát felnyitotta, és a testekből egy vagy több szervet is eltávolított.