Hétvégén rendezték a WBPF ötödik amatőr testépítő- és fitnesz-világbajnokságát a budaörsi sportcsarnokban. A háromnapos rendezvényre közel ötven országból érkeztek versenyzők, többek között Kínából, Iránból, Thaiföldről vagy éppen Kazahsztánból, de természetesen rengeteg magyar induló is volt. Így aztán a barnítókrém édeskés illata lengte be az egész csarnokot, mindenhol hol versenyzőket sminkeltek, hol éppen a feszítést gyakorolták vagy kis görgőkkel festették őket. Bár az indulókat valószínűleg kevésbé szórakoztatta a dolog, rém mókás volt, hogy a zsűri, illetve versenybírók egyik osztrák tagja folyamatosan elkódorgott, és majdnem mindig rá kellett várni.

Első pillantásra úgy nézett ki a budaörsi sportcsarnok, mintha az utóbbi idők vírusos zombifilmjeinek díszlete lett volna - mondjuk egy kórházas jelenthez, amilyen a Kaptár végén, vagy a 28 nappal később elején van. A falakat majdnem mindenhol beborították valami átlátszó nejlonszerű anyaggal, hogy a barnítókrémmel ne maszatolják össze őket a versenyzők. Itt-ott viszont foltokat, kéznyomokat lehetett látni, mintha valakiket menekülés közben ejtettek volna el. A színfalak mögött kora reggel pedig azzal fokozták ezt a hangulatot, hogy a versenyzők törülközőkre feküdve, melegítőcuccokban hevertek végig a folyosón, vagy ételhordóból kajálták a rizsételeket, mintha valami menekült táborban lennének.

Ezt leszámítva viszont egészen családias hangulatban telt a világbajnokság, szombat délelőtt meglehetősen kevesen látogattak ki a világbajnokságra, így általában csak az edzők szurkolását és biztatását lehetett hallani a csarnokban. Az állandóan elcsatangoló versenybíró mellett vissza-visszatérő szórakozást jelentett, hogy a legtöbb versenyző, de még az edzők se nagyon beszéltek idegen nyelveket, így aztán a szervezőknek állandóan amiatt fájt a feje, hogy előkerítsenek egy-egy indulót, vagy elmagyarázzák, hogy nagyjából mit kell csinálniuk a színpadon. Időközben kiderült az is, hogy az egyik cég festékgörgetőit széthordták a versenyzők, mert nem tudták, hogy ennyire azért nem szabadon kölcsönözhetőek.

Hogy pontosan mi történt a színpadon, azt időnként nehezen tudtuk követni, mert nem értettük például, hogyan fér meg egy kategóriában egy olyan versenyzőnő, aki egy rakás szaltót, spárgát, erőgyakorlatot mutat be, és egy olyan, aki csak felsétál, zenére bikinire vetkőzik, szétdobálja a cuccait, aztán vonul is le. Igazán sok esemény nem is történt, ugyanis az idő nagy részében a színpadon lévő lányok jobbra forogtak, aztán négyesével, különböző összeállításokban egy tucatszor kihívták őket, hogy összehasonlítsák az alakjukat. A színpad környékén ácsorgásnak köszönhetően annyit megtudtunk azért az edzői utasításokból, hogy nagyon fontos a váll megfelelő tartása, és figyelni kell, hogy a has végig feszes legyen.