A szellemi fogyatékos kínaiak sanyarú sorsáról árulkodik egy most megjelent képösszeállítás, amiben egy 11 éves, szellemi fogyatékos kisfiút láncra verve tartanak. A családja szerint így a biztonságos, mert a kisfiú rátámadt az idegenekre.

Ho Celi (He Zili) egy 11 éves kínai kisfiú az ország Csöcsiang (Zhejiang) nevű tartományából, egy kis faluban él, ahol a szülei láncra verve tartják – írja a Daily Mail.

Azért tesznek így, mert szerintük a szellemi fogyatékos kisfiút csak így tudják biztonságosan kezelni, mert rátámad az idegenekre az utcán. Celi egyéves korában szenvedett balesetet, amiben megsérült a feje, ezután lettek mentális problémái.

A családja nem tudta, mit kezdjen vele, a helyzet különösen drasztikussá akkor vált, amikor nemrég meghalt az anyja rákban. Az apja hozzá hasonlóan értelmi fogyatékos, így a nagyapjának kell róla és az apjáról is gondoskodnia, viszont a nagyapa súlyos mozgáskorlátozott.

Amikor sétálni megy, mindig egy lánc van a kisfiú bokáján, de olyan képek is készültek róla, amikor otthon volt az udvarukban, és ahogy egy kutyát szoktak, egy karóhoz volt kikötve a lánccal, hogy ne menjen el.

A Daily Mail a képekhez tartozó cikkben arról ír, hogy Kínában, ahol egyébként is nagyon sanyarú körülmények között él az ország lakosságának nagy része, különösen rossz helyzetben vannak az értlemi fogyatékosok.

Ráadásul, ahogy nő az ország lakossága, úgy nő a fogyatékkal élők száma az országban. Míg az 50-es években 37 emberre jutott egy szellemi fogyatékos (ez a lakosság 2,7 %-a volt), addig egy 2009-es fellépés szerint már minden 13. emberre jutott egy szellemi fogyatékos. Ez egészen döbbentesen nagy szám, 2009-ben nagyjából százmillió embert jelentett.

Szintén nagyon aggasztó, hogy egyre kevesebb viszont azoknak a száma, akik tudnának segíteni azokon, akik különféle súlyosságú mentális zavaroktól szenvednek. Míg a világban nagy átlagban százezer főre 4 pszichiáter és 13 nővér jut, addig Kínában 1,5 pszichiátér és 2,2 nővér jut ennyi emberre.