A 28 éves, háromgyerekes ír asszonynak ciszták nőttek a gerincén, tolókocsiba kényszerült 2009-ben. Állandó fájdalommal küzdött, amikor kipróbálta a testépítést. Hat hónap alatt tíz ruhaméretet fogyott, mára pedig elhagyta a gyógyszereket is. Bodybuilder show-ra készül.

A 28 éves Lisa Bradley alig tudott kiszállni az ágyból, és 24 órás ellátásra szorult, miután diagnosztizálták az állapotát, amely szerint ciszták nőnek a gerincén. De sok operáció és a napi gyógyszeradagjai után is állandó fájdalommal küzdött. Végül úgy döntött, hogy egy teljesen új dologgal próbálkozik, és az edzőteremben fog tovább küzdeni – írta a Dailymail.

A háromgyerekes anyuka egy személyi edzővel dolgozott együtt, és kis súlyokkal kezdte az edzést, de elég hamar áttért a guggolásra, fekvenyomásra, bicepszerősítésre, amikor a tünetei enyhültek. Alig hat hónap után tíz ruhamérettel volt kisebb, és megnőtt az ereje a betegségével szemben is. Családja nagy büszkeségére az apukája, Pat karján sétált végig a folyosón, amikor a barátja, a 34 éves Derry Bradley tavaly feleségül vette.

Tolószékben edzett

"Csodálatos volt, hogy képes voltam járni a folyosón, majdnem futottam is" – mesélte Bradley. "Nem voltak fájdalmaim sehol sem, és magabiztosnak éreztem magam. A GP teljesen lenyűgözött, és el se hiszem, hogy mennyi mindent megváltoztatott bennem. Az állapotom annyira súlyos volt, hogy az is fájt, ha csak tüsszentettem, vagy ha megmozdítottam a lábujjaimat. Mindenhez segítségre volt szükségem, minden mozdulatra az ágyban. A 24 órás ellátástól eljutottam odáig, hogy tolószékben edzettem kétszer egy nap, és hatszor egy héten" – mondta a nő, aki azóta elhagyhatta a gyógyszereket is. 

Lisa Bradley-t 2009 óta krónikus hátfájással diagnosztizálták, és a lábai is fájtak. Syringomyeliát állapítottak meg nála. A ritka betegség cisztákat okoz, amik a gerincen nőnek, ezek akár károsíthatják is azt, és bénulást okozhatnak. A tünetek általában lassan, idővel alakulnak ki, és először csak izomgyengeség jelenik meg, majd csökken a fájdalomérzékenység, a reflexek elvesznek, merevség lép fel, fájdalom és zsibbadás.

Hogy mi okozza a kórt, az nem ismert, de származhat agyhártyagyulladásból, gerincvelő-sérülésből, és daganatok miatt is kialakulhat. Bradleynek két gerincműtétje is volt, többet között egy drént vezettek be a hátába, de a teste sajnos nem bírta, hatalmas méretűre hízott a testmozgás hiányától. Kénytelen volt elviselni a rendszeres fájdalomcsillapító-injekciókat, és a napi gyógyszerkoktélokat, injekciókat.

Azután, hogy úgy döntött, férjhez megy, elkezdte a testépítést, és az edzéseket továbbra is folytatja, mert ez az egyetlen dolog az életében, amivel sakkban tudja tartani az állapotát. Sőt, annyira büszke az új izmaira, hogy nevezni fog jövőre egy testépítő show-ra.

"Nem áll szándékomban feladni, folytatni akarom a munkát a személyi edzőmmel, és le akarom győzni az összes további akadályokat. Úgy érzem, ez megmentette az életemet. Elhatároztam, hogy nem hagyom, hogy a gyerekeim úgy nőjenek fel, hogy azt kelljen végignézniük, ahogy fájdalomban élek, és nem tudok mozogni" – mondta az asszony.

Személyi edzője, Joe Binley úgy nyilatkozott róla, hogy: "Lisa az egyik legeltökéltebb ember, akivel találkoztam. Nagyon mélyen meg volt győződve arról, hogy sikerülni fog. Abból a helyzetből, amiből a legtöbben csak kiszállnának, Lisa úgy döntött, hogy inkább harcolni fog."