Shon Demetrius McClane-t a börtönben verte agyon az egyik őr, miután csúnyán összebalhéztak azon, hogy a rabnak majdnem levágta az ujját a cellaajtó. McClane-nek esélye sem volt a nála sokkal nagyobb őrrel szemben. A gyilkosságról készült videót a család is megnézte.

A bírósági tárgyaláson is lejátszották azt a videót, amin egy amerikai, Wake megyei börtön egyik dolgozója, Markeith Council először lökdösni kezdi az egyik fogvatartottat, majd többször is megüti és eldobja úgy, hogy a fogvatartott belehalt a sérüléseibe – írja a a News Observer. A gyilkosság előtti küzdelem finoman szólva sem volt kiegyenlített: Council nagyjából 130 kilós, áldozata úgy 53-at nyomott.

Shon Demetrius McClane-t egy héttel a június 4-i megölése előtt szállították a börtönbe, ráadásul nem is valami durva eset miatt: a negyvenéves férfinek szabálysértései voltak mindössze. A tárgyaláson ott voltak McClane családtagjai is, akik közül többen elsírták magukat a brutális gyilkosság láttán, pedig eredetileg ők is jelezték, hogy látni akarják, mi történt. "Csak azt akarom, hogy kiderüljön az igazság. Nem volt agresszív soha, de még senki nem mondta el, mi történt valójában" – mondta a videó megnézéséért kampányoló Marlene Gilbert, McClane 45 éves testvére.

Council ügyvédje, Craig James jelenleg azért küzd, hogy vessék el a szándékos emberölés vádját. “Van egy rabunk, aki vagy megütött egy börtönőrt, vagy nem, de nem látható olyan bizonyíték a videón, ami arra utalna, hogy meg akarja ölni" – mondta az ügyvéd.

Ami annyira nem meglepő, hogy az orvosi szakvélemény is azt támasztja alá, hogy kétgyerekes McClane azokba a sérüléseibe halt bele 13 napnyi kezelés után, amiket a verekedésben szerzett A férfi nyaka eltört, megsérült a gerince, és agykárosodást is szenvedett. A tanúvallomások alapján Council magához hívta az áldozatot, a többi rabnak pedig megparancsolta, hogy lépjenek hátra. “Kétszer is a földhöz vágta. Az első után Shon nem mondott semmit. Nem is tudott volna, hiszen elvesztette az eszméletét” – mondta James Elvin Alston, McClane egyik rabtársa.

A vallomások szerint a balhé abból alakult ki, hogy Council rázárta a cellaajtót az áldozat ujjára, amin a rab nagyon felháborodott. “Shon majdnem megőrült, amiért majdnem levágta az ujját az ajtó” – mondta Alston, aki azt is hallotta, hogy hangosan veszekedett a két férfi.