Két rendőr összeveszett egy hajléktalannal, ami dulakodássá fajult még 2011-ben. A hajléktalan férfi ezután kómába esett, majd meghalt. Ezek a biztos pontok. Minden mást azonban eltérően látott a vád és a védelem az eset miatt indult kaliforniai perben, ami a vádlottak felmentésével végződött. Az áldozat apja megdöbbent.

Az összes vádpont alól felmentették azt a két rendőrt, akik 2011-ben halálra vertek egy skizofrén hajléktalan férfit Kaliforniában – írja a Gawker. A vádak szerint Manuel Ramos és Jay Cicinelli 2011-ben annyira összeverte gumibottal, és sokkolózta Kelly Thomast, hogy a férfi kómába esett, majd öt nappal később életét vesztette.

A Los Angeles Times tudósítása szerint az elhunyt apját, Ron Thomast megdöbbentette az ítélet, ami után a vádlottak és családjaik gyorsan elhagyták az Orange megyei bíróság épületét. A férfi szerint a szövetségi hatóságoknak is kéne vizsgálni az ügyet. Ramos ügyvédje ezzel szemben azt állította, védence csak a munkáját végezte: „azt tették, amire kiképezték őket" – magyarázta.

Egy harmadik rendőr ellen is zajlik eljárás az ügyben, várhatóan őt is felmentik. Két társát többek közt emberöléssel, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel és a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolták meg (nem mindegyik vádpont van meg a magyar büntetőjogban). 

(Megrázó felvételek következnek a férfi veréséről és sokkolózásáról. Az áldozat a verés után napokkal halt bele sérüléseibe.)

Az incidenst egyébként felvette egy térfigyelő kamera is. A felvételeket a védelem úgy értékelte, hogy egy erős és agresszív férfi a rendőrökre támad, a vád pedig úgy, hogy két rendőr agyba-főbe ver egy passzív embert. A videón hallatszik, hogy a férfi hosszú perceken át kéri a rendőrök bocsánatát, és egyre elhalóbb hangon mondja, hogy nem kap levegőt.  Ennek ellenére amikor a rendőri erősítés megérkezik, a férfin ülő két rendőrön túl a kiérkező járőrök is ránehezednek az egyre halkuló férfi testére.

Az igazságügyi orvosszakértő szerint Thomas halálát agyi oxigénhiány okozta, amit az okozott, hogy a mellkasára nyomást gyakoroltak a rendőrök. A védelem persze ezt is visszautasította, szerintük korábbi droghasználat miatt károsodott annyira a férfi szíve, hogy leállt. Mindenesetre a betegágyánál készült fotók nagyon durva sebeket mutattak.