Mindenki Francois Hollande francia elnök magánéleti botrányáról beszél, holott a jelenség nem újkeletű. Az utóbbi években egy csomó nagy ország elnöke vagy miniszterelnöke félrelépett, a következmények változóak voltak. Bill Clinton majdnem belebukott, Károly herceget megutálták, Silvio Berlusconi bíróság elé került, John F. Kennedy pedig merénylet áldozata lett, bár nem afférja miatt. Áldozataik között akadtak gyakornokok, prostik és színésznők is.

Szokás azért bírálni a bulvársajtót, mert többek között politikusok magánéletében vájkálnak, ez a helyzet Francois Hollande  francia elnök esetében is. A Julie Gayet színésznővel viszonyt folytató államfő ügyén Franciaországban csak a bulvársajtó csámcsog, pedig mint kiderült, a tét az, ki lesz az aktuális first lady, aki az adófizetők pénzén használhatja az elnöki nyaralókat és utazgathat testőrei kíséretében az állami repülőn vagy limuzinban. Innentől kezdve nem kérdés, hogy az embereknek joguk van tudni, az elnök kit tekint first ladynek, illetve lecseréli-e a régit egy újra.

Persze a helyzet nem minden országban ilyen egyértelmű, de a hatalommal bíró politikusok magánélete mindig is érdekelte a sajtót, és több szexbotrányt is sikerült már kirobbantani. A legismertebb egyértelműen Bill Clinton  amerikai elnök viszonya volt Monica Lewinskyval az 1990-es évek közepén. Ezért a szenátus 1999-ben felelősségre is vonta. A botrányt 1998-ban robbantotta a Drudge Report, Clinton sokáig tagadta, hogy szexuális viszonya lett volna a fehér házi gyakornokkal, de Lewinsky kitartott amellett, hogy majdnem tízszer együtt voltak. Clinton végül elismerte tettét, ami miatt elhidegült feleségétől, Hillary Clintontól és elnöksége is veszélybe került Tegyük hozzá, Lewinsky a botrány óta nem talált munkát, és az ügyből él.

A másik ismert magánéleti botrány a brit trónörököshöz (tehát leendő államfőhöz), Károly herceghez kötődik, aki 1981-ben vette nőül Diana hercegnőt. A nyolcvanas évek vége felé azonban a brit sajtó felfedezte, hogy az egyre rosszabbul működő házasság mögött Károly kikacsintgatásai álltak. Előkerült Camilla Parker Bowles neve, majd 1992-re odáig jutott a helyzet, hogy Károly és Diana elváltak. A monarchia kedveltsége egyre mélyebbre süllyedt az affér és a válás miatt, aminek a mélypontja Diana 1997-es párizsi halálos balesete volt. Pár év nyugalom után Károly és Parker Bowles egyre többet mutatkoztak, majd 2005-ben a királynő is rábólintott végül a házasságukra. Ők azóta stabilan együtt vannak.

Silvio Berlusconi a szexbotrányok doyenje, bungabunga partijairól szinte mindenki hallott már. Egy Ruby becenevű fiatalkorú prostituált miatt bíróság elé is került az olaszok háromszoros miniszterelnöke. Amint korábbi cikkünkből kiderült, a lány csak a jéghegy csúcsa volt, Berlusconi neje nem is bírta sokáig, hogy férje mindenféle nőknek (sok esetben örömlányoknak) előnyöket biztosított, gyaníthatóan szexuális örömökért. Az említett bungabungázás pedig olasz nyaralókban történő féktelen, prostikkal tarkított bulikat jelentett, amire gyakran külföldi politikusokat is meghívott az olasz kormányfő.

John F. Kennedy Berlusconihoz volt méltó, ha a kitartott szeretőket nézzük, azonban neki sikerült egy olyan csúcsot elérnie, amit olasz kollégájának nem: Marilyn Monroe-t. A Buzzfeed amerikai elnökök botrányait összesítő listájáról megtudni, Kennedyt anno hírbe hozták Angie Dickinsonnal, Marlene Dietrichhel, sőt felesége, Jackie sajtótikárával is. Mielőtt a helyzet, és a Monroe-nál töltött pásztorórák eszkalálódtak volna, a sors pontot tett az ügy végére a dallasi merénylettel. Kennedy kanosságát állítólag egy gyógyszernek köszönhette, az Addison-kórra szedett szer mellékhatása volt ez.

Csehországot tavaly nyáron rázta meg egy óriási korrupciós ügy, amelybe belebukott a kormány mellett több képviselő és hírszerzési vezető is. Az ügy érdekes mellékszála volt, hogy Petr Nečas kormányfőről kiderült, viszonya volt Jana Nagyova kabinetfőnökkel. Ezt Nečas júliusban nyilvánosan is elismerte. Az is napvilágot látott, hogy Nagyova figyeltette szeretője feleségét. A dolog akár régebbi is lehetett, a miniszterelnök már januárban elismerte, hogy válófélben van feleségétől, nem működik a házasságuk.