Szerencsére vannak japán tudósok, akik a mindennapi életben azonnal hasznosítható következtetéseket nyernek kutatásaikból. Például, hogy hogyan kell enni. Emellett tudatjuk, hogy a Facebook igazából 102 éves, a gyerekek pedig ezentúl minirobottal tanulhatnak programozni és alkotni.

A Daily Mail három fantasztikus tudományos hírrel jelentkezett, amelyeknek ugyan kevés közük van egymáshoz, viszont mindhárom Alapvetően Változtathatja Meg A Világról Alkotott Elképzeléseinket. 

Táplálkozásmódszertan

Japán tudósok rájöttek, hogy az emberek rosszul fogják a hamburgert – írja a Daily Mail. Az IgNobel-díjra is ácsingózó kutatás szerint az átlag úgy eszi a hamburgert, hogy közben kicsusszan a szendvicsből a zöldség, és persze kifolyik a szósz. Azonban egy mérnökökből és fogászokból álló csapat rájött a lényegre: a hiba, hogy a burgert úgy tartjuk, hogy a hüvelykujjunkkal alulról támasztjuk, a többi ujj pedig felül csücsül. Azonban háromdimenziós vizsgálatok után rájöttek, a szendvicset a hüvelyk- és kisujjunkkal alulról kell megtámasztani, a többi ujj pedig felül kell, hogy stabilizáljon. Ne fogjuk túl szorosan se az ételt, mert akkor szivárogni kezdhet! A csapat fogász tagja szerint pedig evés előtt jó bemelegíteni a szánkat (pár kinyitás-becsukás kombinációval), főleg, ha nagy a buci.

Történelemtudomány

Ugyancsak a Daily Mail írja, hogy a most tízéves Facebook ötlete már 1902-ben felmerült, csak egy kicsit máshogy. A nagy-britanniai Exeter lapjában, a Western Timesban jelent meg egy cikk a legújabb játékról, a "Face-book"-ról. Ez majdnem olyan, mint a Pictionary társasjáték: le kell rajzolni egy arcot, majd aláírni a hozzá tartozó nevet. "Az eredmény igen lenyűgöző, és a legrosszabb rajzok gyakran a legnagyszerűbb szórakozást okozzák" – írja a lap. 

Műszaki tudományok

Azt gondolná, hogy nehéz a gyerekeket programozni tanítani? Téved. Bemutatjuk a százdolláros (23 ezer forintos) kis robotot, ami csodás fényfestményeket készít. A Thymio II nevű, 11x11 centiméteres robot programozható, így segíthet gyermekeinknek az alapvető programnyelvek elsajátításában (hasonlóan a Comenius Logo programhoz). A robot szenzorokkal és LED-fényekkel van ellátva, érzi a határait, nem megy neki semminek, nem esik le az asztalról, tud hangot felvenni, és érzékeli a hőmérsékletet. Ideális felhasználási módja, ha egy sötét terembe helyezzük, és egy kamera felveszi a mozgásait. Így a világító LED-ekkel csodás fényalkotásokat rajzolhatunk. Szórakozás és tanulás egy gépben, ez a 21. század.

Velvet-teszt

Tudományos cikk nincs teszt nélkül, így a Velvet is neki akart menni a fenti elméleteknek. Robotot nem tudtunk szerezni, ahogy archív angol lapot sem, de a hamburgerfogást kipróbáltuk. Az új módszer eleinte bejött, de ahogy fogy a szendvics, egyre jobban fogy a szabad hely is a kisujjnak. Amire figyelni kell még, hogy az alsó támasztó ujjak helyzetét időnként módosítani kell, különben nagyon belesüppednek a burgerbe. A széthullás – főleg a szendvics felének elfogyasztása után – szinte elkerülhetetlen.