Egy 19 éves amerikai főiskolást még decemberben kínoztak halálra társai, amolyan beavatási szertartásként, vagyis Chun Hsien Dengnek gyakorlatilag azért kellett meghalnia, mert elsőéves volt a főiskolán. Csak a napokban derült ki, hogy társai másfél órán keresztül nem hívtak segítséget az öntudatlan fiúhoz, inkább a Google segítségével próbálták kideríteni, hogy mi lehet a baja.

Chun Hsien Deng, a New York-i Baruch College egyik 19 éves diákja még december elején halt meg, konkrétan amiatt, mert egy újonc volt a főiskolán. Az elsőéves újoncokat ugyanis az egyetemeken és főiskolákon bevett szokás agyonszívatni, Deng idősebb társai pedig úgy gondolták, jó móka lesz, ha a 19 éves srácnak bekötik a szemét, a hátára kötöznek egy baromi nehéz, homokkal teli hátizsákot, majd a fagyos és havas kertben megfuttatják őt, miközben a többiek ütlegelik. A Jezebel decemberben azt írta, hogy Deng feje az ütlegelős feladat során többször is megsérült, a fiú pedig elájult, de társai nem hívtak segítséget, hanem inkább bevitték a házba, és csak jóval később vitték el őt egy körülbelül 50 kilométerre lévő kórházba, ahol a fiú meghalt.

Csak a napokban derült ki, hogy miután a fiú idősebb társai észrevették, hogy baj van, először megpróbálták eltakarítani a nyomokat, és Denget is átöltöztették – írja a Gawker. A rendőrség pedig úgy tudja, hogy az öntudatlan állapotban lévő fiúhoz legalább másfél órán keresztül nem hívtak segítséget, a többi fiú inkább kétségbeesetten próbált ráguglizni arra, hogy mi lehet a baja. Viszont még ezután sem hívták a mentőket, hanem az egyik srác inkább fogta magát, és autóval vitte kórházba Denget, de akkor már túl késő volt, mert a fiú agya olyan súlyosan megsérült, hogy másnap meghalt. A CBS decemberben azt írta, hogy Deng testét sebek és horzsolások borították, tarkóján óriási duzzanat volt, az orvosok szerint pedig a fiú már akkor agyhalott volt, mikor kórházba került. Akkor több diák is úgy nyilatkozott, hogy nem tudnak róla, hogy a főiskolán korábban történt volna bármilyen ehhez hasonló szívatás.

A fiút egyébként a Baruch College Pi Delta Psi egyetemi szövetségébe tartozó diákok kínozták halálra, a szövetség elnöke, Andy Meng ezért egy nyilatkozatot adott ki, amiben elmondta, hogy az egész szívatás egy engedély nélküli esemény volt, és a szervezetük szigorúan tiltja az ehhez hasonlókat.

Az újoncok szívatása bevett szokás

A katonaságnál, az élsportban és az egyetemeken, illetve főiskolákon is bevett dolog az újoncok szívatása, főleg Amerikában, ahol az egyetemi szövetségekben előszeretettel alázzák meg az elsőéveseket. Ezek a szívatások viszont nem csak egyszerű, vicceskedős feladatokból állnak, hanem durva megszégyenítésekből, az újoncokat pedig a legtöbbször lelki és fizikai erőszaknak is kiteszik, sokszor akár szexuális jellegűnek is. Nem Chun Hsien Deng az első, aki az egyetemi újonc-szívatás miatt halt meg, több ehhez hasonló halálesetről lehet olvasni a Wikipedián - volt akit halálra vertek, de volt olyan is, aki lebénult, miután ki kellett ugrania a második emeletről.

A Velvet Facebook oldalán kommentelhet: