Összesen négy év börtönt kapott a dorseti Lewis Gill, amiért még tavaly novemberben megölte egy bevásárlóközpont előtt a 41 éves Andrew Youngot. A két férfi azon veszett össze, hogy az Asperger-szindrómás Youngnak nem tetszett, hogy a gyilkos barátja a járdán biciklizik. Gillnek elborult az agya, egy ütéssel agyonütötte a férfit, akinek még védekezni sem volt ideje.

Tavaly novemberben a dorseti Bournemouthban egy Tesco előtt fényes nappal agyonütött egy embert a 20 éves Lewis Gill. A múlt héten ítélte el a bíróság, sokak felháborodására négy év börtönnel megúszta a dolgot annak ellenére, hogy a bűncselekmény elkövetésekor egy korábbi bűncselekmény miatt volt próbaidőn – írja a The Mirror.

Gill egy barátjával, Victor Ibitoyéval sétálgatott a Tesco előtt, Ibitoye a járdán biciklizett. Ez nem tetszett a szintén arra sétáló, 41 éves, Asperger-szindrómás Andrew Youngnak, ezért rászólt Ibitoyéra. Young az autizmusra nagyon hasonlító, viszont annál valamivel enyhébb mentális zavara miatt nagyon értelmes volt, viszont szociálisan legfeljebb egy 14 éves gyerek szintjén volt, nem kezelte könnyedén a társas helyzeteket. „Andrew nagyon különleges volt az Aspergere miatt, és nem tetszett neki, hogy valaki a járdán biciklizik, mert az veszélyes” – mondta Young anyja.

„Andrew mindig barátságos és udvarias volt, gyakran állt le idegenekkel beszélgetni például a buszmegállóban. Udvarias volt, és a légynek sem tudott volna ártani” – mondta Simon Scott taxisofőr, aki jól ismerte az áldozatot.

A végzetes támadásról biztonsági kamerás felvétel is készült, ezen jól látszik, hogy Young csak néhány mondatot vált Ibitoyéval, aki fogja magát, és elkerekezik. Nem tart vele viszont Gill, aki ott marad Younggal, majd teljesen váratlanul egy iszonyatosan nagyot bemos a férfinak, akinek védekezni sincs ideje, elveszti az egyensúlyát, és csillapítás nélkül csapódik a feje az aszfaltra. A férfi a kórházba szállítása után nem sokkal belehalt a sérüléseibe.

Gill a tárgyaláson azzal védekezett, hogy Youngnak volt egy rasszista beszólása, ezért borult el az agya, egyébként nagyon sajnálja a történteket, beismerte a bűnösségét. Az áldozatot ismerők viszont azt mondták, kizártnak tartják, hogy Young ilyen jellegű megjegyzést tett volna.

„A tárgyaláson láttam a biztonsági kamera felvételeit, jól látszik, hogy Andrew egyáltalán nem bántotta Lewis Gillt. Ott ültem a kórházban Andrew mellett, amikor meghalt. Bárcsak tagadta volna a bűnösségét az a szörnyeteg, aki elvette a tőlem a fiam, akkor biztosan nagyobb büntetést kapott volna. Nevetséges ez a büntetés. Hívő keresztény vagyok, de azt gondolom, hogy ha valaki elveszi a másik életét, akkor fel kell készülnie arra, hogy feláldozza a sajátját” – mondta az ítélethirdetés után az áldozat anyja.