Az Oscar-díjkiosztó minden évben a filmipar legnagyobb bulija. A legnagyobb sztárok, a legmenőbb filmkészítők mennek el, és kapnak díjat (vagy éppen nem). De tudják, hogyan kezdődött az egész? Összeszedtük, milyen volt az első díjkiosztó.

Hát most?

Az idei Oscar-díjakat március 2-án, vasárnap fogják kiosztani, akkor nálunk már hétfő hajnal lesz. Díványos kolléganőink már azt is igyekeztek megtippelni, miben mennek a jelöltek.

 15 perc

Az első Academy Awards díjkiosztót – ezt szokták Oscar-díjátadónak hívni – 1929. május 16-án tartották, a Los Angeles-i Hollywood Roosevelt Hotelben. 1927 és 1928 legjobb filmeseit díjazták ekkor, vagyis két év terméséből válogattak. A jegyek ára öt dollár volt. 270-en vettek részt a díjkiosztón, amely csak negyedóráig tartott. (Utána persze biztos mulattak hajnalig.) Mondjuk nem volt mit cifrázni, mert a nyertesek névsorát már három hónappal korábban nyilvánosságra hozták – és a rádió vagy tévé sem közvetítette.

A legjobb

Az első Legjobb színésznő Janet Gaynor volt, akit A hetedik mennyország, a Street Angel  és a Sunrise: A Song of Two Humans című filmjei miatt. Gaynor Hollywood egyik legkedveltebb némafilmes színésznője volt, de a hangosfilmekben is helytállt. 1939-ben férjhez ment a legendás kosztümtervezőhöz, Adrianhez – ő álmodta meg az Óz, a csodák csodája jelmezeit –, ezután már csak ritkán szerepelt filmekben. Életéről itt olvashat további érdekességeket.

Legyőzte a kutyát, megnácult

Emil Jannings kapta meg elsőként a Legjobb színész díjat – A hontalan hősben és a The Way of All Fleshben nyújtott alakításai miatt. Jannings Svájcban született, Németországban nőtt fel, majd Hollywoodban futott be igazán. Csakhogy közben bejöttek a hangosfilmek, amelyekben erős akcentusa miatt nem szerepelhetett. Visszajött Európába, megcsinálta A kék angyalt, aztán náci propagandafilmekben szerepelt. Életéről itt olvashat további érdekességeket. Jannings egyébként majdnem lemaradt a díjról: Susan Orleans újságíró kutatásai során arra jutott, hogy eredetileg a Rin Tin Tint alakító németjuhásznak akarták adni, de aztán a filmakadémia megijedt, hogy a szakma és a közönség nem veszi komolyan.

Csoki!

Az első Legjobb film a Szárnyak lett. Ebbe a némafilmbe több filmtörténeti első jutott: csókot váltó férfiak, termékelhelyezés, illetve csokiszirup (ezzel helyettesítették a vért).

Hogy hülyére dolgozzák magukat

A díjat odaítélő filmakadémia megalapítását Louis B. Mayer szorgalmazta, a beszédes nevű Louis B. Mayer Pictures Corporation alapítója (amely később a Metro-Goldwyn-Mayer óriásba olvadt). A szervezet a színészeket, rendezőket, producereket, műszaki szakembereket és írókat tömörítette. A díjak odaítélésének ötletét Mayer a következő szavakkal fogalmazta meg: „Rájöttem, hogy nincs annál jobb módszer az irányításukra [a filmkészítőkről van szó], mint hogy teleaggatom őket kitüntetésekkel... Ha kupákat és díjakat nyomok a kezükbe, agyonhajtják magukat, hogy azt tegyék, amit akarok. Hát ezért jött létre az Academy Award.”