horoszkóp

Megkezdődött Oscar Pistorius tárgyalása

2014.03.03. 10:34 Módosítva: 2014-03-03 15:08:58
Hatalmas érdeklődés övezi az egykori olimpikon, Oscar Pistorius hétfőn kezdődő perét. Ez az első dél-afrikai per, amit tévén keresztül élőben közvetítenek. Oscar Pistoriust azzal vádolják, hogy 2013 februárjában brutálisan meggyilkolta a barátnőjét.

Komoly késéssel, de elkezdődött hétfőn Oscar Pistorius, egykori paralimpiai futóbajnok tárgyalása, amiben azzal vádolják, hogy tavaly februárban brutálisan meggyilkolta a barátnőjét, Reeva Steenkampet. A per várhatóan több héten keresztül tart majd.

Az egész ügyet nagy médiaérdeklődés övezi, már szinte minden apró részlet kiderült a tárgyalás előtt, Pistorius ügyvédje Twitteren mosdatta védencét a per előtt.

Ahogy várható volt, Oscar Pistorius ártatlannak vallotta magát a tárgyalás elején, nem ismerte el a gyilkosságot, azt mondja, szerencsétlen baleset történt. A magyar bírósági gyakorlathoz hasonlóan a tárgyalás elején ismertették az esetet, azzal a különbséggel, hogy itt nem a vád, hanem a védelem adta elő először a történetet, miután Pistoriust arról nyilatkoztatták, hogy az ellene felhozott vádpontokban bűnösnek vallja-e magát.

Nincs tolmács

A tárgyalás helyi idő szerint hétfőn reggel tízkor kezdődött volna Dél-Afrikában, de csak több mint egy órás késéssel indult el a dolog. Oscar Pistorius nagyjából tíz perccel a tárgyalás kezdete előtt érkezett a bíróságra, ahol sokáig egyedül ült a tárgyalóteremben, jegyzeteket készített.

A késés pontos oka nem ismert, de azt írták, hogy egyrészt egy szőke hajú nő miatt csúszott a tárgyalás, aki egy korábbi meghallgatást is megakasztott már, valamint azért, mert egy csoport a bíróság előtt a családon belüli erőszak elleni tiltakozás jeléül énekelni kezdett. A hivatalos indoklás az volt a csúszásra, hogy problémák adódtak a tolmácsolással, csak hétfő reggel értesítették a felkért tolmácsot, aki nem ért oda időben a tárgyalásra.

Aztán megérkezett az áldozat anyja, aki azt kérte a bíróságtól, hogy olyan helyre ülhessen, ahonnan látja Oscar Pistorius arcát, hogy jól láthassa, amikor előadja, hogyan ölte meg a lányát.

A per tétje, hogy sikerül-e meggyőzni a bíróságot arról, hogy baleset történt, amikor Pistorius több lövéssel megölte a barátnőjét. A vád szerint Pistorius dühből cselekedett, mert összeveszett a barátnőjével, ezért életfogytiglanra hajtanak. A védelem viszont azt mondja, hogy egy nagyon szerencsétlen balesetről van csak szó, Oscar Pistorius betörőnek nézte a barátnőjét. A tárgyalás előtt arról beszéltek a CNN-en, hogy Dél-Afrikát nagyon megosztja ez a gyilkosság.

A védelem a pert nyitó beszédét arra fűzte fel, hogy Oscar Pistoriust meghurcolták, a vád szinte aljas módszereket használt, ráadásul a bűncselekmény helyszíne szennyezett volt, vagyis nem tudtak megfelelő bizonyítékokat rögzíteni a nyomozók.

Érkezik az első tanú

Nem tartott sokáig a per eleji néhány kötelező kör, bő félóra után már hívták is az első tanút. A vád tanúja volt, Pistorius egykori szomszédja, aki tudta, hogy a híres sportoló környékén lakik, de nem ismerte a gyilkosság előtt.

A szomszéd egy iskolai oktató, afrikaansul tett vallomást, de angolul tették fel neki a kérdéseket. Ő hívta fel a biztonságiakat, amikor lövéseket hallott. Miközben várta a biztonságiakat, egy nő és egy férfi segélykiáltásait is hallotta.

Azt mondta, az első és a negyedik lövés között jóval nagyobb idő telt el, mint a második és a harmadik lövés között.

Az első tanút eléggé megdolgozta a védelem, folyamatosan a minimális ellentmondásaival szembesítették, a legtöbbször azzal, hogy ő négy lövésről beszélt, míg a tanú férje azt mondta, akár 5-6 lövés is lehetett, nem hallották pontosan. Pistorius ügyvédje azért is sokat túráztatta az első tanút, mert szerinte a tanú a bíróságon sokkal drámaibban adta elő a vallomását, mint a rendőrségen.

Az első tárgyalási nap tele volt komikus momentumokkal annak ellenére, hogy milyen súlyos ügyet tárgyaltak. Egyrészt az először meghallgatott, afrikaansul nyilatkozó tanú folyton kijavította a tolmácsot, ami abban torkollt, hogy megkérték a tanút, hogy ha beszél angolul, akkor nyilatkozzon angolul, viszont ezt nem akarta, maradt az afrikaansnál, de időről időre angolul fűzött valamit a tárgaláshoz. Aztán olyan technikai fennakadások miatt döcögött a meghallgatás, hogy nem volt elég másolat a tanú tanúvallomásából, nem jutott mindenkinek, akinek szüksége lett volna rá.

Az első tárgyalási napon csupán egy tanút hallgattak meg.

Nagyon fontos per

Ez az első per Dél-Afrikában, amit tévén keresztül közvetítenek. Annyi megkötésre lehet számítani, hogy lesznek olyan részek, amikor a bíró úgy dönt, képet nem, csak hangot lehet sugározni a tárgyalásról. Sok vita volt előzetesen arról, hogy legyen-e tévés közvetítés a tárgyalásról, végül úgy döntöttek, hogy legyen, és legyen teljes körű, vagyis közvetítik a rendőrségi tanúkat, a védelmet, a vádat és a szakértőket is, ráadásul külön kérés volt, hogy a tárgyalást közvetítő csatornák módosítások nélkül, a tárgyalóteremből érkező nyers felvételeket közvetítsék.

Mivel a tárgyalás előtt már szinte mindent elmondtak a felvezetőműsorokban, a késés miatt bajban voltak a stábok, a CNN-en például arról beszéltek, hogy milyen kamerákat helyeztek el a tárgyalóteremben. A CNN három kamerával dolgozik, nem mondták, hogy pontosan milyenek, de távirányítású, kifejezetten kicsi kamerák, hogy minél kevésbé zavarják a kamerák a tárgyalás menetét.

A teremben a kívülről irányított kamerákon felül összesen 80 bírósági tudósító dolgozik, akik Twitteren keresztül közvetítik a pert. A dél-afrikai ítélkezés hasonlít a magyarra annyiban, hogy itt sincs esküdtszék, a bírói testület dönt a vádlottak ügyeiben.

Az ügyben eljáró bíró, Thokozile Masipa a második női bíró Dél-Afrikában, híres arról, hogy a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekben különösen szigorú büntetéseket szokott kiszabni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!