Húsz éve így ért össze két, sorozatgyilkosokról szóló történet: egy nappal azután, hogy elfogták a hírhedt rablógyilkosokat, Bene Lászlót és Donászi Aladárt, 1994. május 5-én újra sorozatgyilkos csapott le első áldozatára. A korabeli sajtóban százhalombattai rémnek nevezett Balogh Lajos aznap ölte meg M. Krisztinát. Baloghot is négy gyilkosság miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre. Lapunk bűnügyi riportere annak idején végignézhette a helyszíni bizonyítási kísérletet.

E sorok írója 1995-ben ott volt Százhalombattán azon a késő délutánon, hat óra körül a „Haláldomb” tövében, amikor Balogh Lajost helyszínelésre meghozták a rendőrök. A szállingózó hóesésben Balogh a legapróbb bizonytalanság nélkül úgy mutatta meg a nyomozóknak, hol kell keresni a gyilkos eszközöket, a 6.35-ös Zbrojovkát és a tőrt, hogy egy millimétert sem tévedett. Balogh precízen vezette a detektíveket áldozata, Krisztina elrejtett farmerkabátjához, nadrágjához, és cipőihez. Nem tévesztette el azt a követ sem, ami alá eldugta Hajnalka sortját és blúzát. A domboldalban hajszálpontosan megmutatta, hol törte darabokra Krisztina koponyáját, és hová tett egy darabot és hová hármat. Hátborzongató volt hallani, hogy egy mélyedés szélén, ami alatt Krisztina mumuifikálódott holtteste hevert, sokszor órákig üldögélt. Mindez alig néhányszáz méteres körzetben. Az arcát nem láthatta a tudósító. Eltakarta a sötétség és a rá vigyázó nyomozók teste.

Aztán Balogh másnap azt is megmutatta, hová ásta el Hajnalka holttestét, a vizsgálat során beismerte mind a négy gyilkosságot. Kihallgatásán azt vallotta: „Észrevettem magamon, hogy kezdek kettéválni. Mintha kezdene két énem lenni. Az egyik énem volt a rendes, aki virágokkal járt haza. A másik pedig, aki belülről állandóan noszogatott, hogy menj és csináld meg, csináld meg.” Balogh a sorozatgyilkosságok előtt több rablást is elkövetett, amikért börtönbe is került. Később azt is bevallotta, hogy 1990-ben az apját közösen ölték meg az édesanyjával. A bíróság beszámíthatónak tartotta és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte. Balogh nem szabadulhat 25 év elteltével – nála ennyit jelentett az életfogytiglan –, ugyanis büntetése letöltése közben súlyos testi sértést követett el és többszörös visszaesőként kezelik, ezért 5 évvel meghosszabbították a feltételes szabadulás legkorábbi időpontját.

Az áldozatok

  • 1994. május 5., Érd. Kora reggel iskolába indult Balogh Lajos sógornője, a 16 éves M. Krisztina. Soha nem érkezett haza. Május 6-tól eltűntként keresték, szeptember 2-án jelentkezett egy „emberrabló is”, akiről később derült ki, Balogh Lajos volt. A gyilkos már eltűnése napján megölte a fiatal lányt.
  • 1994. június 24., Százhalombatta. Esti kutyasétáltatásából nem tért haza a 13 éves H. Hajnalka. Kezdetben nem is keresték, mert többször elcsavargott a kislány, ám napok elteltével bejelentették az eltűnését.
  • 1995. január 23., Százhalombatta. A 20 éves P. Adrienn és a szintén 20 éves barátnője, N. Zsuzsa aznap délután futni indultak a lakásukhoz közeli kiserdőbe. Eltűnésük bejelentése után a két család a lányok keresésére indult és két nappal később az erdőben megtalálták a lányok holttestét. Meggyilkolták őket. Balogh Lajost más ügy miatt éppen kihallgatták a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. Noha akkor még a gyilkosságokkal kapcsolatban bizonyíték nem volt ellene Kovács Béla őrnagy, aki hónapok óta biztos volt Balog bűnösségében őrizetbe vette.