Egy amerikai nő közeli barátnőjét kérte fel béranyaságra, ám férjével elmulasztották elismertetni a szülői jogaikat. Kapcsolatuk megromlása után vált világossá, hogy az anyának nemcsak biológiailag, de jogilag sincsen köze a kisfiúhoz. Mégis megkapta most a megosztott felügyeleti jogot, míg a törvényileg elismert anya, a béranya el van tiltva a jogaitól.

Abból az egyszerű helyzetből, hogy egy nő gyereket szeretett volna a férjétől, évekig tartó pereskedés lett az Egyesült Államokban – írja a Daily Mail. A meg nem nevezett nő egy közeli barátnőjét kérte fel arra, hogy otthon, mesterségesen termékenyítse meg magát a férje spermájával. Pár hónappal a gyermek születése után viszont a pár házassága tönkrement, a béranyát felkérő nő pedig – mivel nem fogadta örökbe törvényesen a gyerekét a születése után – sem biológiailag, sem jogilag nem volt a gyerek anyja. (Romániában nemrég született precedensértékű ítélet egy hasonló ügyben, igaz, ott a végül elismert anya adta a petesejtet.)

A fiú most hároméves, és anyjának csak ezen a héten sikerült elérnie, hogy megkapja a gyermekfelügyeletet. Az ügyében ítélkező bíró, Eleanor King a döntés után kifejtette: Amerikában akárki megköthet egy béranyasági szerződést (sőt, máshol is bevett szokásnak számít a béranyaság), de aki ilyet szeretne, inkább forduljon egy profi ügynökséghez. Emellett vigyázzon, milyenszerződést köt. (Jótanácsait már csak azért sem részletezzük tovább, mert Magyarországon illegális a béranyaság: aki a gyereket megszüli, jogilag az az anyja, az az orvos pedig, aki más petesejtjét ülteti be egy nő méhébe, öt év börtönt kaphat.)

A gyerekre vágyó nő tehát azért került nehéz helyzetbe, mert a válás után bizonygatnia kellett, hogy van köze a gyerekhez, akit születése óta nevel – és akinek az anyakönyvi kivonatán az apa és a béranya van megnevezve. Szociális munkások és a jogászok több évi kemény munkával azt érte el, hogy gyereke felett az apával megosztott felügyeleti jogot kapott, de a béranyának is vannak – technikailag – anyai jogai. Ezeket viszont csak a bíróság hozzájárulásával gyakorolhatja, ha kérvényezi. Szerencsére olyan szempontból ebből nincs baj, hogy még mindig a család közeli barátja.