Stefania Fernandez belement egy venezuelai fotós kezdeményezésébe, és brutális sminkkel, megkötözve fotóztatta magát. Ezzel akarják felhívni a figyelmet a már 33 áldozatot követelt venezuelai tüntetésekre.

Miközben a világ nagy része azt figyeli, mikor durvul tovább az orosz-ukrán konfliktus, a világ más részein is komoly kormányellenes megmozdulások zajlanak. Az utóbbi hetekben Spanyolországban, Thaiföldön, Törökországban és Venezuelában is hatalmas tüntetések voltak, és ez utóbbi országban ezek brutális erőszakba csaptak át. A 2009-es Miss Universe, Stefania Fernandez ezt elégelte meg, és a maga hatásos módján megmutatta a világnak, mi zajlik a hazájában – írja a Daily Mail.

Fernandez kegyetlen sminket készíttetett magának: korom- és vérszerű kencével mázolták le az egész arcát és kézfejeit, a haját összezilálták, és kenderkötelet tekertek a nyaka és a szája elé. A kép már így is durva, olyan, mintha a szépségkirálynőt össze-vissza verték volna, majd a közelébe dobtak volna egy Molotov-koktélt. A fotón azonban az a legdurvább, hogy felvette a szépségkirálynői koronát, aminek a csillogása jól ellenpontozza a nő szutykosságát.

A Te Hangod, a Te Erőd nevet kapott kampány saját weboldalt is kapott, és Daniel Bracci fotói felkerültek az Instagramra is, ahol a #MordazasEnVenezuela (#FelpeckelveVenezuelában) hashtag alatt lehet azokat megtalálni. Ezeken a fényképeken másokat is megkötözött a fotós. Bracci elmondta, direkt csinálta ilyen durvára a képeket, mindenképp fel akarja hívni a világ figyelmét a már 33 halottat (köztük egy másik szépségkirálynőt) követelő tüntetésekre. A várhatóan más ismert venezuelai embert is beszervező kampány indítéka pedig Bracci nagyapjának halála volt, ugyanis a fotós szerint a hazai helyzetbe halt bele a férfi.

A venezuelai zavargások háttere

2013. március 5-én meghalt a Venezuelát 14 évig vaskázzel irányító, és a szocializmusba visszavezető Hugo Chávez elnök, aki alaposan előkészített utódlással Nicolás Madurót ültette a maga helyére. Maduro azonban nem bizonyult ugyanolyan karizmatikus vezetőnek, az országot régóta uraló elnyomott média és véleménynyilvánítás, a nyomor, a rendőri erőszak és a korrupció miatti elégedetlenség februárban tüntetésekkel tört elő. A kormány erőszakszervezetei és fegyveresei keményen léptek fel, a tüntetéseken több ember meghalt, sokakat azonban merénylők lőttek agyon. Persze ez csak olaj volt a tűzre, hatalmas tömegtüntetések a mai napig vannak, miközben Maduro egyszerűen lefasisztázza ellenfeleit.