Van-e nagyobb fail, mint megírni, hogy rejtélyes haláleset történt egy szállodában, majd megfeledkezni róla, és egy évvel később szállást foglalni oda? Mentségemre szóljon, hogy azt a cikket nem én írtam, viszont legalább kiderült, milyen egy igazi szellemhotel, amelyben több sorozatgyilkos, illetve áldozataik és öngyilkosok laktak. És rejtélyes üzenetet is találni benne, önnek sikerül megfejteni?

Szállásfoglaláskor még nem tudtam, hogy a Stay On Main eredeti neve Hotel Cecil volt, de ha tudtam volna, sem jut eszembe a legutóbbi, tavaly februári rejtélyes haláleset, amely itt történt. (A taxis röhögése miatt azért gyanakodhattam volna.) A szálloda hírnevének már sok volt Elisa Lam kanadai diáklány eltűnése – hát még, amikor kiderült, hogy azért furcsa két hete a csapvíz, és azért nem jön annyira a csapból, mert a lány holtteste 18 napig ázott benne. Akik akkor itt laktak, azt mondták, undorító íze volt, nem nehéz elhinni.

A lányt, eltűnése előtt, még megörökítette a lift biztonsági kamerája, ezt a videót itt megtekinthetik. Hogy mit csinál rajta 1:55-nél, fogalmunk sincs, de elég ijesztően néz ki.

Ha megnézik a szálláshely értékeléseit – például a Yelpen –, kétféle véleménnyel fognak találkozni, és mindkettő teljesen igaz. Egyfelől egy olcsó szállás, amit rendesen takarítanak, aludni és reggelizni pont jó, másfelől volt, aki használt fecskendőt talált a szobájában, mást Jehova tanúi zaklatták. Az ott töltött öt nap alatt mondjuk pont semmit nem tapasztaltam, ami aggodalomra adott volna okot, leszámítva, hogy rozogák az ajtók, és papírvékonyak a falak.

A nevet változtató szálloda minden nagyobb bejelentés nélkül kezdett új életet, de csak a bejárat fölötti Hotel Cecil feliratot cserélték Stay On Mainre. Alábbi galériánkat megnyitva bejárhatja velünk az épületet, amelyet az új honlap szerint Los Angeles belvárosának (ez nagyjából Budapest VIII. kerületének felel meg) legmenőbb hotele-hostele – hogy erről ön mit gondol, döntse el.

Lehetett volna, de sosem lett

A Hotel Cecilt 1927-ben építtették tulajdonosai, azzal a céllal, hogy az előkelő utazóközönséget (főleg üzletembereket) elszállásolva meggazdagodjanak. Sajnos ez sohasem sikerült nekik, mert mire a vágyott célközönség odaszokhatott volna, sokkal menőbb környékeken sokkal fényűzőbb szállodákat nyitottak mások. Aztán a gazdasági világválság is beütött, úgyhogy a Cecilbe végül a szegény, a társadalom perifériájára szorult, és ezért rettenetesen elkeseredett emberek költöztek be. Az '50-es, '60-as években többen (Helen Gurnee, Julia Moore, Pauline Otton) is magukat megölni jöttek ide –  a felsőbb emeleteken a mai napig alig lehet ablakot nyitni (nézzék meg galériánkban!). Az egyik halálába ugró nő, Otton olyan szerencsétlenül ugrott, hogy egy férfire esett – mindketten azonnal szörnyethaltak.

1964. június 4-én egy azóta is megoldatlan gyilkosság történt: egy nyugdíjas telefonkezelőt, „Pigeon Goldie” Osgoodot a szobájában ölték meg: fojtogatták, leszúrták és megerőszakolták. Az asszonyról annyit lehet tudni, hogy a közeli Pershing Square-en rendszeresen etette a galambokat, de hogy ez kit bántott, nem derült ki. 

Ha ez még nem lenne elég, két sorozatgyilkos is lakott itt. Az amerikai hagyományok szerint tizennegyedikként feltüntetett tizenharmadik emeleten szobát bérlő Richard Ramirez tizenhárom nőt gyilkolt, tizenegyet erőszakolt meg, és ez még bőven nem bűnei teljes listája – börtönbe került, a kivégzésére várva halt meg tavaly júniusban. Jack Unterweger prostituáltakat gyilkolt több országban is, volt, akit faággal erőszakolt meg. Börtönbe zárták, kiengedték, celeb lett belőle, aztán megint ölt. Megint elítélték, ekkor öngyilkos lett.

Fejtsen rejtvényt!

Alábbi galériánkban a 1202-es szoba tükrét láthatja, illetve annak hátsó oldalát. Valaki, vagy valakik, szöveget és számokat kapartak rá, de nem tudni, kik voltak azok, és mit akartak üzenni. Ha ön rájön, mi az üzenet, írja meg nekünk levélben! Mi ehelyett a megoldatlan Elisa Lam-rejtéllyel foglalkozunk még egy kicsit.

Mi történt Elisa Lammel?

A 21 éves kanadai egyetemista ügyét lezárták ugyan, de a kérdéseknek csak töredékére jut hivatalos, vagy elfogadható válasz (viszont már dolgoznak a róla szóló filmen). Valószínűleg január 31-én bekövetkezett (ekkor látták utoljára) halálának oka hivatalosan fulladás, az idegenkezűséget kizárták. Holtteste a megtaláláskor meztelen volt, ruhái vele voltak, a szálloda tetején álló víztartályok egyikében. Hogy oda hogyan jutott be, rejtély: a tartályt riasztórendszer védte, amelynek jeleznie kellett volna, ha valaki ott babrál. Nem jelzett.

Lapértesülések szerint Lam bipoláris zavarban szenvedett, szervezetében sem gyógyszer, sem alkohol nyomát nem találták. Tehát semmi sem indokolta a furcsa viselkedését, amelyet a lift biztonsági kamerája rögzített: összevissza hadonászott, szétnézett, és mintha elrejtőzni próbált volna. De nem volt ott senki. Lam testén nem találták sérülés nyomát sem. Eltűnése éjszakáján az egyik negyedik emeleten lakó férfi, Bernard Diaz jelezte a recepción, hogy beázik a szobája, és akkora döndülést hallott, „hogy majdnem kiesett az ágyból”.

Mi történt még a halála után? Tuberkulózisjárvány tört ki a környéken. A fertőzés kimutatására szolgáló gyorsteszt neve: LAM-ELISA. További érdekes elméletekért, például a Fekete víz című filmmel összecsengésért ezt az írást olvassa.