A válasz egyszerű: a génekben van a felszólítás. Egy brit egyetem 1500 nőnek tette fel a nagy kérdést, kivel szexelnének leginkább, és mindannyian egy összetett zenemű szerzőjét jelölték meg. Már Darwin is megmondta, hogy a zenészekre buknak a csajok.

Sikerült tudományos alapokra helyezni azt a régi problémakört, hogy a nők miért imádják a rocksztárokat (azt ugye nagyjából sejtjük, a rosszfiúkat miért). A Jezebel által idézett kutatás persze nemcsak a rockereket sorolja a rocksztár kategóriába, hanem minden zenészt: nyávogó énekeseket, rappereket és dj-ket is.

A Sussexi Egyetem kutatásában 1500 nőt vizsgált meg, átlagosan 28 évesek voltak, egyikük sem volt terhes, nem szoptatott, és nem vetették alá hormonális szülésszabályozásnak. Két kérdést tettek fel nekik: egyfelől, hogy egy egyszerű dalt előadó férfivel, vagy egy összetett szerzemény megalkotójával mennének-e inkább el, illetve hogy melyiküket választanák inkább egy gyors numerához, és melyiküket egy hosszú távú kapcsolathoz.

Az eredmény az lett, hogy a bonyolult zeneművek szerzői kerülhettek volna közelebb a szexhez. Már maga az evolúcióelmélet kidolgozója, Charles Darwin is megállapította, hogy a zeneiségnek köze van az udvarláshoz, a szexuális közeledéshez. A kutatók szerint a vizsgálat ezt bizonyította. Ha Darwin-díjat nem is fog érni, egy Ig Nobelt minden bizonnyal.