Ötszáz dolgozójával a Hősök terétől a parlamentig vonul május 8-án Felföldi József debreceni édességgyártó - értesült a Velvet. A vállalkozó így tiltakozik az ellen, hogy egy ausztrál céggel folytatott jogvitáját csak Magyarországon nem tudja megnyerni.

Elege lett a magyar bíróságok – szerinte – téves és hátrányos ítéleteiből a 2013-ban Pegazus-díjjal elismert Felföldi Józsefnek. A debreceni édességgyártó cég tulajdonosa úgy gondolja, egy szakmailag hibás magyarországi bírói ítélet két és félmilliárd forint veszteséget okozott neki és közel ötszáz dolgozójának.

Felföldi vállalata hetven országba szállítja csemegéit, köztük az évek óta legsikeresebbet, a quick milk magic slipper elnevezésűt, amely hevenyészett fordításban magyarul ízesített szívószálat jelent.

A cégadatok szerint ma a világon hatszáz millióan fogyasztják ezt a terméket. Egy ausztrál cég, az Unistraw Holding azonban 2007-ben és feljelentette Felföldit, miszerint ellopta a szabadalmukat. Per pert követet, Felföldi állítása szerint a magyar cég Spanyolországtól Dél-Koreáig bebizonyította, hogy az ausztrálok nem feltétlenül mondanak igazat.

Az OrientPress szerint Felföldi cége a felperesi perindítást követően az ausztrál cég védjegyének törlését kérte az azt regisztráló spanyol székhelyű európai uniós védjegyhivataltól, továbbá viszontkeresetet terjesztett elő a Fővárosi Bíróságon.

Felföldit Németországban is megtámadták, majd a düsseldorfi bíróság részletes bizonyítást folytatott le. A német bíróság különbözőnek találta a két terméket, és elutasította a Unistraw védjegybitorlás megállapítása iránt indított keresetét.

A düsseldorfi bíróság a bizonyítási eljárás során termékmintákat kért be, s megállapította azt is, hogy a Felföldi Kft. már 2000-ben bemutatta termékét a kölni szakmai vásáron, tehát azzal már azelőtt jelen volt az európai piacon, mielőtt a Unistraw egyáltalán védjegybejelentést tett volna.

A düsseldorfi bíróság a döntését már 2008 májusában meghozta. Magyarországon azonban hiába hivatkoztak erre a döntésre, a magyar bíróság – a függetlenségére és a nemzeti jogok esetleges különbözőségére hivatkozva – semmiféle figyelmet nem szentelt a düsseldorfi bíróság megállapításainak. Az európai uniós védjegyhivatal végül 2010 augusztusában úgy döntött: visszaható hatállyal törölni kell a Unisrtaw védjegyét.

"Egyedül itthon, a Fővárosi Törvényszék elődjénél a bírói tanácsot vezető dr. Csüllög Katalint nem tudtam meggyőzni az igazamról. Öt évre eltiltott minden gyártástól, forgalmazástól, tevékenységtől. Padlót fogtam és velem együtt még félezer munkatársam. Később bebizonyítottam, hogy az ausztrálok nem mondanak igazat, de eltelt fél évtized, és 2013-ban megszületett a bírónő ítélete, miszerint a két és fél milliárdot nem követelhetem vissza, sőt még a perköltség is engem terhel. Elegem van. Ezért döntöttem úgy, hogy május 8-án ötszáz dolgozómmal együtt demonstrálok Budapesten. A menet 11 órakor indul a Hősök teréről, elmegyünk a Parlamentig és a Fővárosi Törvényszék épületéhez. Mindkét helyen petíciót adok át. Egyiket Kövér László házelnöknek, a másikat a Fővárosi Törvényszék elnökének. A sérelmeimen túl kérni fogom a bírónő felelősségre vonását és távozását a testületből" – mondta el a Velvetnek Felföldi József.

A vállalkozó több hazánkba akkreditált ország követségi munkatársát, illetve a hazai és nemzetközi sajtó képviselőit is meghívta az eseményre. A békés demonstrációnak semmilyen politikai felhangja nem lesz, közölte végül a cégvezető.