A 25 éves Emily Letts videóra vette a saját abortuszát, hogy tanuljanak belőle azok a nők, akik szégyenteljesnek élik meg, ha ilyen helyzetbe kerülnek. Letts nem kívánt terhessége kicsit abszurd amiatt, hogy a munkája során egyébként többek között azzal foglalkozik, hogy felhívja a figyelmet a fogamzásgátlás fontosságára.

Emily Letts a New Jersey-i Cherry Hill Women's Centerben dolgozik, mint abortuszszakértő, az a munkája, hogy a klinikára terhességmegszakítás miatt érkező nőket mindenféle tanácsokkal lássa el, támogassa őket, felhívja a figyelmet a fogamzásgátlás fontosságára és hasonlók.

Három hónappal ezelőtt feltöltött Vimeóra egy videót, ami abszurd módon a saját abortuszáról szólt, és ami a napokban elkezdte elég komolyan bejárni az internetet, már több mint háromszázezre látták azután, hogy Letts a Cosmopolitan.com-on megjelent írásában magyarázta el, hogy miért döntött az abortusz, és miért döntött különösen az odáig vezető út levideózása mellett.

EMILY'S ABORTION VIDEO from Emily Letts on Vimeo.

A 25 éves Letts a posztban leírja, hogy sokáig színésznőként dolgozott, de nem érezte jól magát, nem volt elégedett a testével, folyton versengett a többi nővel a szépségért, állandóan másokhoz viszonyította magát. Aztán úgy alakultak a dolgok, hogy egy dúla ismerősén keresztül elkezdett a szüléssel foglalkozni, elmélyedni abban, mit jelent egy nőnek a szülés és hasonlók.

Ahogy egyre jobban beleásta magát a témába, kirajzolódott előtte, hogy őt leginkább a terhességmegszakítás foglalkoztatja, hogy miért döntenek nők úgy, hogy elvetetik a gyereküket, milyen hatással van ez a lelkükre és a testükre. Elvégzett egy abortuszszakértői képzést, majd viszonylag könnyedén elhelyezkedett a Cherry Hill központban.

„Ha az ember egy abortuszklinikán dolgozik, akkor folyamatosan azt hiszi, hogy terhes. Minden nap arról hallgatsz sztorikat, hogy valaki nem vette észre, hogy terhes a 20. hétig, vagy hogy nem állt le a menstruációja a terhesség alatt és hasonlók, ezért rendszeresen végzek magamon terhességi teszteket. [...] Csináltam egy tesztet, és megjelent a két rózsaszín csík. Amikor egy nő lenéz, és meglátja azt a két rózsaszín csíkot úgy, hogy arra számít, hogy nem fog két csíkot látni, az olyan, mintha egyszerre robbanna szét, és omlana össze minden. Elkapja az embert egy érzést, még levegőt sem tudtam venni” – írta Letts a posztjában.

Mivel nem volt állandó partnere, nem is állt készen a terhességre, az anyagi feltételei sem voltak meg annak, hogy felneveljen egy gyereket, nagyon hamar úgy döntött, hogy elveteti.

„A klinikán a páciensek mindig azt kérdezik, hogy bele tudom-e élni magam a helyzetükbe, volt-e abortuszom, vannak-e gyerekeim. Mindig azt szoktam mondani, hogy „Nem, még nem volt abortuszom, de...”. Amíg vártam az abortuszomra, akkor beugrott, hogy „Várjunk csak egy kicsit! Ki kell használnom ezt a lehetőséget!”” – írta a posztban.

A terhesség első harmadában elég kicsi az abortusz kockázata. Három módon lehet elvetetni a gyereket, van egy speciális gyógyszer, valamint műtéti beavatkozással is lehet, amit el lehet végezni altatással és helyi érzéstelenítéssel is. Letts azt írja, hogy egy olyan videót talált az interneten, amin egy nő a gyógyszeres terhességmegszakítást mutatja be, hogy igazából semmi fájdalmas nem történik a nővel, teljesen ártalmatlan a dolog.

A klinikán azt tapasztalta, hogy a nők leginkább a helyi érzéstelenítéses beavatkozástól rettegnek a legjobban a sokféle terjengő legenda és rémtörténet miatt, ezért úgy döntött, hogy ezt a beavatkozást fogja választani. Először blogot akart írni az egészről, de aztán rájött, hogy hatásosabb, ha videóra veszi az abortuszt megelőző rövid időszakot, majd magát a beavatkozást, ami nem tart tovább 1-2 percnél.

Számított rá, hogy sok támadás éri majd a videó miatt, a klinikát is rendszeresen támadják az abortuszellenes csoportok. A munkatársaival átrágták a dolgot, és arra jutottak, hogy kockázatos a filmezés, mert akár tiltakozók százait is a klinika köré gyűjtheti, ha kitudódik a dolog, de végül úgy döntöttek, megéri a dolog a kockázatot, mert így sok tévesen keringő információt tisztázhatnak, és bemutathatják, hogy semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki megszakíttatja a terhességét.