Facebook oldalán dokumentálta hétfői öngyilkosságát egy leszerelt tengerészgyalogos, a közösségi oldal üzemeltetői pedig valószínűleg annyira meghatódtak a ténytől, hogy családja és barátai kétségbeesett követelése ellenére még napokig nyomták arcukba a durván megrázó képeket.

„Most már szépen folyik kifelé” volt Daniel Rey Wolf életének utolsó kommentje a Facebookon, egy olyan képhez, amelyen összeszabdalt végtagjaival mutatta be önpusztítását. Nem a volt tengerészgyalogos az első, aki online közvetíti, ahogy megöli magát, ám esete most újra felvetette a közösségi oldal nem kicsit ellentmondásos fénykép-moderálási szabályzatának problémáját, írja Gawker.

„A barátai és a családja olyan fotókkal szembesültek, amilyeneket soha nem lett volna szabad látniuk” – mondta a férfi egykori bajtársa, Douglas Tripp. „Egy csupasz feneket vagy mellet azonnal levesznek. Ezek valóban veszélyesebb tartalmak, mint egy magát megcsonkító öngyilkos?”

A fiatal, Irakot is megjárt egykori katona az utóbbi években egyre jobban elvesztette az irányítást az élete felett, ivott, és gyakran voltak rendőrségi ügyei is. Ennek végkifejletét olvashatták élőben ismerősei, akik a vasárnap hajnalban kezdődő posztolgatás miatt nagyon megijedtek, pedig a java még csak akkor kezdődött.

A sötét hangulatú írások után Wolfe négy képet tett fel, az elsőn félig kiürült vodkás és whiskey-s üvegek láthatók, „viszlát, seggfejek” felirattal. A másik három fotón már késsel szétszabdalt, mély sebekkel borított bal lába és keze látszik.

Ahogy ismerősei értesültek haláláról, többen is jelentették a durva fotókat a Facebook-on, azt kérve, hogy vegyék le azokat a profiljáról. Az oldal közösségi szabályzata szerint a Facebook nagyon komolyan veszi, ha valaki azzal fenyegetőzik, hogy árt magának, ezért eltávolítanak minden olyan tartalmat, ami öncsonkítást, evési zavarokat és droggal való visszaélést reklámoz, vagy ezekre bátorít, illetve a szadista indíttatású, vagy erőszakot támogató durva képeket is.

Ennek ellenére Wolfe ismerősei hiába kérték a véres fotók eltávolítását, elutasító választ kaptak. Ekkor fordultak a Gawker egyik munkatársához, és elküldték neki az egyik fotót, és a mellékelt hivatalos választ, amelynek lényege: a kép nem ütközik a közösségi szabályzatba.

Az újságíró, Adam Weinstein is futott néhány kört a közösségi oldalnál, mielőtt bármilyen érdemi választ kapott volna arra a kínzó kérdésre, hogy hogyan nem ütközik a Facebook szabályzatába egy öncsonkító ember véres képe. Végül telefonon közölték vele, hogy bár a szabályzat tiltja az ilyen témák propagálását, az oldal máshogy kezeli azokat az eseteket, amikor valaki a saját önpusztítását dokumentálja, ugyanis „szakértők szerint az ilyen képek eltávolítása esetleg megakadályozza, hogy az illető ismerősei a segítségére siessenek.”

Végül szerdán Wolfe oldala eltűnt a Facebookról, bár Weinstein szerint ez csak a fokozott médiaérdeklődének volt köszönhető, hiszen a hivatalos állásfoglalás szerint a fotókban nem volt semmi sértő.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Online segítséget itt vagy itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!