Bár a hat ember életét követelő mészárlást azért követte el, hogy bosszút álljon az egész női nemen, Elliot Rodger az összes olyan embert gyűlölte maga körül, aki sikeresebb vagy boldogabb volt nála. Vagyis gyakorlatilag mindenkit. 141 oldalas búcsúlevelében egy fiatal lányt tesz felelőssé elmeállapotáért, de öccse és mostohaanyja meggyilkolásának tervét is részletezi.

141 oldalas búcsúnyilatkozatot hagyott maga után a hat embert kivégző Elliot Rodger, amiben Istenhez hasonlítja magát és részletezi nők iránti gyűlöletének kialakulását, írja a Daily Mail. Ez az intenzív harag múlt pénteken csapott át gyilkos ámokfutásba.

Ez történt május 23-án

A délután folyamán Elliot Rodger halálra szurkálta két szobatársát, a 20 éves Weihan Wangot és a szintén 20 éves Cheng Yuan Hongot, majd kivégezte a lakásban tartózkodó barátjukat, a 19 éves George Chent is. Ezután beszállt az autójába, elhajtott az egyetem Alpha Phi lányszövetségének házához, ahol agyonlőtte a 22 éves Katherine Coopert és a 19 éves Veronika Weiss-t. Majd újra kocsiba szállt, a közeli élelmiszerbolthoz ment, és lövöldözni kezdett. Egyik áldozata, a 20 éves Chris Michael-Martinez belehalt sérüléseibe. Újra autóba szállt, random lövöldözni kezdett a járókelőkre, és újabb három járókelőt sebesített meg, mielőtt a rendőrség közbelépett, és az egyik golyó eltalálta a csípőjén. Sebesülten még megpróbált elmenekülni, miközben elütött egy biciklist, ám végül az autóban ülve fejbelőtte magát, a mozgó jármű pedig parkoló autóknak ütközve állt meg. Holtteste mellett az BMW-ben a rendőrök három félautomata kézifegyvert találtak és nagyjából 400 adag lőszert – mindezekhez Rodger legálisan jutott hozzá.

A dokumentumban a Santa Barbara City College 22 éves tanulójáról egy ijesztő, ám nagyon tudatos pszichopata kórképe rajzolódik ki, és mint kiderült, mentális problémái nem voltak új keletűek. Apja, Peter Rodger ügyvédjén keresztül közölte, hogy fia Asperger szindrómában szenvedett, és már számos terapeuta kezelésén megfordult, írja a Mirror. Nyilatkozatában felfoghatatlan fájdalmáról beszélt, és arról, hogy ezek után missziójának tekinti a hasonló esetek elleni harcot. Eközben a gyilkos nagynénje, Jenni Rodger a Sky adásában tette fel a szinte mindenkiben felmerülő kérdést: „Fogalmam sincs hogy a fenébe juthatott egy beteg, zavart agyú fiatalember fegyverhez?”

Elliot Rodger búcsúirományában több lányt is kiemel, akik tönkretették az életét, köztük egy iskolatársát, akit szinte megszállottként követett, és amikor meglátta a Facebook oldalán, hogy van barátja, az gyilkos gondolatokat ébreszett benne „Ahogy néztem a közös képeiket, szinte rázkódtam a gyűlölettől... mindkettőt meg akartam ölni, és képes is lettem volna rá.” 

A felelősök közé sorolja egy gyermekkori barátját is, akivel még ötéves korában ismerkedett meg, amikor szüleivel Nagy-Britanniából Los Angelesbe költöztek. Ám ennek sem lett jó vége: „Végül ő képviselte mindazt, amit gyűlöltem.”

Ám az igazi okot a gyilkolásra egy modellként dolgozó csinos, szőke lány, Monette Moio szolgáltatta, legalábbis az ámokfutó szerint. Rodger azt állítja, Moio „húzta az agyát, majd hülyét csinált belőle” így aztán átkerült az „ördögi ribanc” kategóriába. Mint írja, ő szította fel benne a gyűlöletet az egész női nem iránt.

„Annyira utáltam, és soha nem fogok neki megbocsátani” – írja. „Ahogy akkoriban bántak velem a lányok, különösen az a gonosz ribanc, intenzív gyűlöletet ébresztett bennem a lányok iránt. Az a vicces, hogy közben titokban bele voltam zúgva. Ő volt az első lány, aki komolyan tetszett, de ezt senkinek nem mondtam el.”

Moio egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, ám kaszkadőrként dolgozó apja felháborodott azon, hogy lányát bármilyen szinten is összefüggésbe hozták a kegyetlen mészárlással. „A lányom csak tíz éves volt akkoriban, alig emlékszik erre a srácra” – nyilatkozta a John Moio a Daily Mail megkeresésére. „Az a férfi egy szociopata. Az iskola óta nem is találkoztak.”

A masszív búcsúlevél Rodger döbbenetes terveit is felfedi, amit hat éves öccse és mostohaanyja meggyilkolásáról szövögetett. Bár saját bevallása szerint imádta féltestvérét, rettegett attól, hogy a kisfiú később népszerűbb lesz a nők körében, mint ő, így arra az elhatározásra jutott, hogy meg kell tőle szabadulnia, mosthaanyjával, Soumaya Akaaboune-nel együtt.

A gyilkosságot május 23 reggelére tervezte, amikor apja üzleti útra ment, ám ismeretlen okból végülmégsem hajtotta végre.