Össze lehetne gyűjteni az öregedés negatívumait, de annak jóval kevesebb értelme lenne, mint egy listának a pozitívumokról. Folyton ez ellen a megakadályozhatatlan dolog ellen küzd az ember, ami a gyakorlatban szörnyen fárasztó, sőt. Pedig vannak jó velejárói is a dolognak, és ha inkább ezekre koncentrál, megkönnyebbülhet, vagy akár kimondottan izgalomba is hozhatja A VÉG. Íme az öregedés kilenc előnye!

1. Nagy eséllyel boldogabb lesz, mint korábban

Az emberek fiatalkorukban, majd a hetvenes-nyolcvanas éveikben a legboldogabbak, legkevésbé pedig középkorúan – derül ki a Huffingtonpost cikkéből. A magyarázat egyszerű: addigra annyi tapasztalata gyűlik össze az embernek, hogy kifejlett szociális és érzelmi ösztönei alapján könnyebben navigál. Tehát nem csak van remény, de még milyen! Addig viszont ki kell húzni valahogy.

2. Kevesebb migrén

Kevesebb migrén! Sőt, kevesebb hányinger, kisebb fényérzékenység, és a migrén egyéb tünetei is csak csillapodnakItt például olvashat egy 2006-ban befejezett tizenkét évig tartó kutatásról, melyből kiderül, hogy kb. hatvanöt év felett a migrénes tünetek merőben megváltoznak. Dr. Carl Dahlof vizsgálatai szerint a résztvevők túlnyomó többségének sok szempontból jelentősen javultak a tünetei, sőt, harminc százalékuknak teljesen meg is szűntek. 

3. Több jobb szex

Ez is kutatások alapján jött ki, és hát azt állítják, hogy a kielégülés a korral csak egyre erősödik. Hatvan és nyolcvankilenc között a nők nagy része közepesen vagy teljesen elégedett a szexuális életével. "Ebből a tanulmányból kiderül, hogy sok idősebb ember képes még élvezni a szexet a kor előrehaladtával. Főleg azokra érvényes ez, akik odafigyelnek a fizikai és szellemi egészségükre is" - monjda Wesley K. Thompson, a kutatás egyik professzora. 

4. Viták ügyesebb kezelése

Az ember rutinosabb lesz az érvelésben, döntéshozatalokban, főleg a konfliktusok terén. Az idősebbek könnyebben és pontosabban értik meg a különböző álláspontokat, és az azokból fakadó gondokat. Ügyesebben alkotnak javaslatokat a problémák megoldására, hatékonyabban szállítják a békét. A rengeteg tapasztalat és szituáció után érthető, hogy így alakul, de ezt egy michigan-i egyetem is bebizonyította már.

5. Bizonyos szempontból élesebb elme

Ez a pont is a tanulás, gyakorlat és tapasztalás eredménye, főleg, ha ez ember légi irányító. Igen, egy illinois-i egyetem tanulmánya alapján az idősebb légi irányítók nyerik a szellemileg megterhelő feladatok versenyét, köszönhetően a sok évnyi erős mentális igénybevételnek. Szóval ha attól fél, hogy eltompul, edzze az agyát serényen! Nem feltétlenül kell bármit is irányítani, de minimum sudokuzzon.

6. Kevesebb stressz

Közel sem lesz annyira stresszes, mint korábban - derül ki egy amerikai felmérésből. Persze kortól függetlenül mindenki stresszel, de az eredmények alapján hatvanöt év fölött mégis kevesebb a feszültség. A harmincöt és negyvenkilenc év közöttiek stresszelnek a legtöbbet, rögtön utánuk jön a huszonöt és harmincnégy közötti korosztály.

7. Újra lehet játszani

Sosem szabadna elfelejteni játszani, idősebb korban viszont még ideje is lesz rá. Habár gyerekkorában legóból sütött tortát az unokatestvérével nyáron, most végre szervezetten lehet majd bridzselni vagy bingópartikat csinálni. A sakkozás se ijessze el, hiszen a sakk a játékok rozskenyere.

8. Kedvére színezheti a haját

Ez persze minden életkorra elmondható, idős korban viszont már nem is nagyon érhetik megjegyzések, ha önnek is olyan lila haja lesz, mint a néniknek. Most még talán furcsállja az ötletet, vagy nem látja a dolog vonzó oldalát, de csak várjon. És lila lesz.

9. Csak bátran az állatokkal

Végre tarthat ezer macskát – menő lesz. Egyébként is tarthat bárki, hiszen egyébként is jó, nem szabad bedőlni a macskás sztereotípiáknak. De öregen már nem is fog senki beszólni, főleg, ha tart mellettük kígyót vagy kitömött hermelineket is. Végre nem hipszternek fogják nézni, hanem hóbortosnak.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!